Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Wtorek, 16 Kwiecień 2024r.

Przewodniczący zarządów regionów i sekretariatów branżowych NSZZ "Solidarność", tworzących krajowy sztab protestacyjny ogłosili na terenie całego kraju pogotowie strajkowe. Obradujący w piątek w Katowicach sztab, przygotował scenariusz działań wspierających protesty górnicze.

Wszystkie działania NSZZ "Solidarność" na terenie całego kraju uzależnione będą od decyzji Międzyzwiązkowego Komitetu Protestacyjno Strajkowego Regionu Śląsko-Dąbrowskiego i przebiegu negocjacji, który Komitet obecnie prowadzi. Członkowie sztabu przygotowali scenariusze działań, jednak są one poufne i będą ujawniane bezpośrednio przed ich podjęciem.

We wtorek 20 stycznia odbędzie się w Katowicach spotkanie z OPZZ i Forum Związków Zawodowych, którego celem mają być wspólne działania.

Górnictwo nie jest ani pierwszą, ani ostatnią branżą do likwidacji przez restrukturyzację pod rządami obecnej ekipy. „Polski przemysł istnieje tylko teoretycznie, podobnie jak polskie państwo”. Przez ostatnie 25 lat polska gospodarka, polski przemysł i polska bankowość zostały skutecznie wygaszone czyli zlikwidowane poczynając od przemysłu stoczniowego poprzez cukrowy, cementowy, maszynowy, elektroniczny czy handel wielkopowierzchniowy. Dziś górnicy, jutro kolejarze i pocztowcy, a pojutrze, hutnicy i energetycy. Kto na PO i PSL głosuje, tego ten rząd wcześniej czy później zlikiwduje.

Wojna ekonomiczna z własnym narodem nabiera nowego wymiaru i rozmachu. Podobnie wielka draka, jak w przypadku Kompanii Węglowej na Śląsku już wkrótce czeka nas z powodu nowego rządowego pomysłu tzw. konsolidacji firm energetycznych czyli połączenia 4 największych firm energetycznych  w dwie duże grupy: Tauronu z Eneą i PGE z Energą. W tym przypadku konsolidacja będzie oznaczać również duże zwolnienia pracowników. Strajki, więc w energetyce mamy jak w przysłowiowym banku. Nawet produkcja  wódki, kiełbasy i Ptasiego Mleczka była w Polsce nie rentowna, gdy tylko oddano ją w obce ręce jest już bardzo dochodowa. Wszystko co uczynili Polsce liberałowie różnej maści, zaufani ludzie służb i tzw. europejczycy i pożyteczni idioci w stosunku do polskiego przemysłu było zgodne z zasadą - poszedł łańcuch, niech idzie i krowa. Tak się jakoś porobiło, że rentowne i dochodowe  w Polsce są głównie zagraniczne banki, niemieckie montownie i obce super i hipermarkety. Tak nasi „geniusze” restrukturyzowali polski przemysł i polski majątek narodowy, że dziś majątek Skarbu Państwa jest wart zaledwie 1bln 34mld zł, a dług publiczny i zagraniczny 2bln zł. Kiedyś Polska produkowała samochody, a teraz siedzenia do samochodów.

Trwa wojna nie tylko z górnikami, ale z całym społeczeństwem.

„Jedyną rzeczą potrzebną złu do zwycięstwa jest bierność dobrych ludzi”

NIE BĄDŹ BIERNY

Powody protestu

Wielka manifestacja w Gliwicach.

Manifestacja w Warszawie 20.01.2015

BUM

Legenda "S" A.Gwiazda o protestach górniczych.

Nowe rynki zbytu-Australia

A może strajk?