Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Wtorek, 16 Kwiecień 2024r.
10.12.2021 Cykliczne spotkanie w Enea S.A.
Dodano: 10 Grudzień 2021r. 10:53

Z inicjatywy społecznej doszło do spotkania stron dialogu społecznego w Enea S.A. Tryb spotkania wymusiła pandemia-wideokonferencja.

Tematyka zebrania:

1. Nowy członek Zarządu Enea S.A. Stronę społeczną poinformowano, że do Zarządu dołączył Lech Żak, które będzie pełnił funkcję wiceprezesa ds. strategii i rozwoju.

2.Nowa siedziba Enea S.A. Zarząd poinformował nas również o zmianie siedziby Spółki. Z ul Góreckiej na ul. Pastelową.

3. Premia na Święta Bożego Narodzenia. Po krótkich negocjacjach uzgodniono wysokość premii na Święta Bożego Narodzenia (o 100 zł. więcej niż w tamtym roku). Wypłata premii nastąpi 15 grudnia 2021 r. Uprawnieni do niej będą wszyscy zatrudnieni na dzień 10 grudnia 2021 r. Zarząd będzie rekomendował wypłatę premii w innych Spółkach GK Enea.

4.Nowa tabela płac zasadniczych. Strony uzgodniły podniesienie tabeli płac zasadniczych o 15 %. Nowa tabela płac zasadniczych będzie obowiązywała od 1 stycznia 2022 r.

5. Zielony ład. Strona Społeczna z niepokojem obserwuje to co się dzieje w branży energetycznej. Toksyczna polityka zwana „zielonym ładem” przyjęta w Unii Europejskiej doprowadzi do katastrofy-blackoutu. Zarząd zaniepokojony jest drastycznym wzrostem opłat za CO2. Niestety widać, że rynek opłat za CO2 podlega grze spekulacyjnej. W tym tygodniu opłaty przekroczyły już 90 euro za tonę !!! Sejm przyjął wczoraj uchwałę dotyczącą tej tematyki. Uchwała kierowana jest do władz UE. Czekamy na reakcję eurokratów.

Więcej szczegółów do uzyskania w siedzibach NSZZ Solidarność.

L.Żak w Zarządzie Enea S.A.

Wcześniejsze spotkania w Enea S.A.

Europa szykuje się na blackout