Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Poniedziałek, 04 Marzec 2024r.
6.10.2021 Obradowała WRDS województwa lubuskiego.
Dodano: 6 Październik 2021r. 22:14

W Górzykowie na kolejnym w tym roku posiedzeniu spotkali się członkowie Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego województwa lubuskiego. (WRDS). Niestety kolejny raz na posiedzenie Rady nie stawili się przedstawiciele strony samorządowej, z tego tytułu Rada nie mogła podejmować uchwał.

Tematyka obrad WRDS:

1. Opieka psychiatryczna i psychologiczna w województwie lubuskim ze szczególnym uwzględnieniem wsparcia dzieci i młodzieży. Po wysłuchaniu prelegentów wywiązała się dyskusja, która dotyczyła opieki psychiatrycznej. Wiedzieliśmy, że sytuacja całej służby zdrowia delikatnie mówiąc nie jest najlepsza, ale po dyskusji można śmiało powiedzieć sytuacja psychiatrii jest tragiczna. Między innymi dlatego liczba samobójstw w Polsce należy do największych w Europie. Umiejscowienie Szpitala-Centrum Leczenia Dzieci i Młodzieży w Pałacu Barokowym Zaborze nie ma senesu. Pałac nie jest przystosowany do celów szpitalnych. Jego adaptacja będzie zbyt kosztowna dlatego należy jak najszybciej zmienić lokalizację ośrodka w Zaborze do obiektu przyszpitalnego. Wszystkie wątki, z długiej dyskusji znajdą odzwierciedlenie w stanowisku, które zostanie przygotowane i przesłane członkom WRDS  przez Prezydium.

2. Projekt Wojewódzkiego  Planu Transformacji województwa lubuskiego. Rada miał przyjąć uchwałę dotyczącą tej tematyki. Niestety brak kworum nie pozwolił na to. Rada postanowiła przyjąć stanowisko , które będzie zawierało sugestię wpisania do projektu Planu Transformacji plan przeniesienia Szpitala z Zaborza do innej lokalizacji, oraz uwzględnienie uwagi przesłane przez przedstawicieli Szpitala Wojewódzkiego w Gorzowie Wielkopolskim.

3.Społeczeństwo obywatelskie i jego wpływ na kształtowanie społeczności lokalnych, ze szczególnym uwzględnieniem roli organizacji pozarządowych. Wysłuchaliśmy informacji przygotowanych przez przedstawicieli Uniwersytetu Zielonogórskiego i Wrocławskiego oraz przedstawiciela Collegium Polonicum w Słubicach i Urzędu Marszałkowskiego. Zauważalne zmiany kulturowe wpływają na coraz mniejszą aktywność w sferach publicznych młodego pokolenia. Dotarcie do młodego pokolenia i zachęcenie do aktywności w sferze działalności społecznej to zadanie dla nas wszystkich.

4.W sprawach różnych strona społeczna ponownie przedstawiła tematy jakie powinny być przedmiotem obrad na następnych   posiedzeniach WRDS:- demografia w województwie lubuskim  oraz t/z zielony ład czyli transformacja energetyczna.

Wcześniejsze posiedzenia WRDS