Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Wtorek, 16 Kwiecień 2024r.

Manifestacja energetyków w Warszawie 9 czerwca 2021 r. przynosi kolejne efekty:

21 czerwca 2021 odbyło się posiedzenie sejmowej komisji energii, klimatu i aktywów państwowych poświęcone gwarancją ustawowym  umowy społecznej na wzór tej dla sektora węgla kamiennego.

Przedstawiciele związków zawodowych obecni na posiedzeniu komisji  wskazywali przede wszystkim na niepewność w związku z planowanym przenoszeniem pracowników wraz z wytwórczymi aktywami węglowymi do Narodowej Agencji Bezpieczeństwa Energetycznego. Wyrażali też obawy, że w ramach transformacji nie da się stworzyć takiej liczby nowych miejsc pracy, np. w sektorze OZE, by zrównoważyć ubytek miejsc pracy w konwencjonalnej energetyce.

Jak wskazywał Marcin Szymanek ze Zrzeszenia Związków Zawodowych Energetyków, strona społeczna wciąż nie może się dowiedzieć od rządu, czy np. NABE będzie pojedynczym pracodawcą, czy będzie ich tam więcej, czy wejdą do niej też elektrociepłownie. Zwrócił uwagę, że pracownicy energetyki mają układy zbiorowe, czy regulaminy pracy, i nie wiadomo co się z nimi stanie po przejściu do NABE. Zgodnie z ustawą, jeżeli nie będzie nowych ustaleń, to będą obowiązywać najwyżej przez rok.

Jak dodał, powszechne jest przekonanie, że NABE będzie "umieralnią" dla elektrowni węglowych. Dla górników zawarto umowę, a dla energetyków jest tylko o tym mowa . Podkreślił, że oczekiwanie gwarancji ustawowych wynika z tego, iż grupy energetyczne często wypowiadają umowy społeczne, kiedy stają się niewygodne, i jest obawa, że tak samo będzie w NABE.

Posłanka PiS Beata Mateusiak-Pielucha stwierdziła, że nie da się zastąpić Bełchatowa miejscami pracy przy OZE, i taka transformacja będzie tworzeniem regionów biedy i bezrobocia. Jej zdaniem, polski rząd powinien mocniej walczyć w UE o energetykę węglową, bo "z węglem nie wygląda tak źle, jak przedstawia to Unia". Jak wskazywała, węgiel to stabilne źródło energii, jego ceny rosną, oraz istnieją nowoczesne metody spalania.

9.06.2021 manifestacja w Warszawie

Inne efekty manifestacji