Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Czwartek, 30 Listopad 2023r.

Pandemia koronawirusa  bardzo ograniczyła możliwości organizacji obchodów 40 rocznicy narodzin NSZZ Solidarność. Tym bardziej cieszymy się z każdego wydarzenia, które upamiętniają wydarzenia z 1980 r.

Z zachowaniem wymogów sanitarnych wynikających z pandemii w Wojewódzkiej i Miejskiej Bibliotece Publicznej (WiMBP) w Zielonej Górze odbyła się konferencja „Tak powstawała Solidarność na Ziemi Lubuskiej”. Organizatorami konferencji byli: Zarządy Regionu Gorzów i Zielona Góra NSZZ Solidarność, Instytut Pamięci Narodowej Oddziały w Poznaniu i Szczecinie, WMiBP w Zielonej Górze.

Udział w konferencji  wzięli historycy, związkowcy i naukowcy z Instytutu Pamięci Narodowej.

Prof.  Dariusz Rymar przedstawił fakty związane z powstaniem związku w Regionie Gorzowskim a Dr Przemysław Zwiernik w Regionie Zielonogórskim.

Kolejnym punktem rocznicowych obchodów był panel dyskusyjny w, którym wzięli udział uczestnicy wydarzeń związanych z powstaniem NSZZ Solidarność w Regionie Lubuskim: Konrad Stanglewicz, Andrzej Perlak, Stanisław Żytkowski i Stanisław Bożek.

Podczas tego spotkania można było poznać wiele dotychczas nieznanych faktów związanych z wydarzeniami z 1980 r. oraz z mrocznych czasów stanu wojennego.

Relacja Zielona Góra Nasze Miasto

Więcej zdjęć

Relacja TVP Gorzów Wlkp.

40-lecie "S" Enea Gorzów Wlkp.

40-lecie "S" w Gorzowie Wlkp.