Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Poniedziałek, 04 Marzec 2024r.

Enea Elektrownia Połaniec (Enea Połaniec) to nowa nazwa spółki zarządzającej Elektrownią Połaniec, którą Enea kupiła od francuskiego ENGIE. Po finalizacji transakcji, Enea rozpoczyna proces włączenia Połańca do struktur koncernu. Enea w środę podsumowała transakcję podczas konferencji prasowej w Warszawie, w której wziął udział minister energii Krzysztof Tchórzewski.

"Zakup Elektrowni Połaniec przez Grupę Enea wpłynie na poprawę bezpieczeństwa energetycznego i pewność dostaw do odbiorców końcowych. Wpisuje się również w realizację nowej strategii rozwoju spółki. Składam gratulacje zespołom zaangażowanym w tę ważną dla Polski transakcję. Dzięki przejęciu Połańca, Enea staje się wiceliderem na rynku energii elektrycznej w Polsce" - powiedział Krzysztof Tchórzewski, minister energii.
„Inwestycja jest zgodna z naszą Strategią Rozwoju i potwierdza ważną rolę Enei w budowaniu bezpieczeństwa energetyczne kraju oraz wpisuje się w politykę energetyczną państwa. Enea Połaniec staje się ważną częścią naszej Grupy. Do ok. 15 tys. specjalistów pracujących w Enei w całej Polsce, dołączyła doświadczona kadra z Połańca. Od dziś, przez następnych wiele lat, już razem z Pracownikami Enei Połaniec będziemy budować innowacyjny koncern surowcowo-energetyczny”
podkreślił Mirosław Kowalik, prezes Enei.

W najbliższych tygodniach Enea Połaniec w formalny sposób przystąpi do Grupy Enea. Już teraz rozpoczyna się ewolucyjny proces integracji spółki z Grupą. Obowiązujące w Enei procedury i zasady będą wdrażanie w Elektrowni Połaniec. Dzięki temu Grupa będzie mogła zacząć korzystać z synergii jakie niesie ze sobą inwestycja i powstanie wydobywczo-wytwórczego obszaru Kozienice-Bogdanka-Połaniec. Kozienice i Połaniec, dwie elektrownie systemowe należące do Enei, będą miały wspólny zespół tradingowy i wspólne zarządzanie portfelowe. Korzyścią dla Grupy będzie też sprawniejsze zarządzanie logistyką surowców w obszarze Kozienice-Bogdanka-Połaniec, a także wspólne zakupy biomasy dla EC Białystok i Elektrowni Połaniec. Oparty o własny surowiec, efektywny kosztowo i operacyjnie obszar będzie także wzmacniał bezpieczeństwo energetyczne kraju i pewność dostaw energii dla Klientów Enei. Przyniesie również pozytywne efekty dla społeczności regionu.
Wejście Elektrowni Połaniec do polskiego koncernu surowcowo-energetycznego to wzmocnienie pozycji jednego z najważniejszych zakładów pracy w regionie. Enea jako firma odpowiedzialna społecznie angażuje się i wspiera społeczności lokalne, a także sport i kulturę. Enea ma już w planach zaangażowanie społeczne w okolicach Połańca związane z aktywnością sportową młodzieży. Przy współpracy z klubem Stal Mielec zorganizowana zostanie Regionalna Liga Młodzieżowa Enea Cup w piłce ręcznej. Będzie to jedna z odsłon realizowanego z powodzeniem przez Eneę programu "Enea Akademia Sportu”.

Zmiany składzie zarządu Enei Połaniec . Z dniem 14 marca nastąpiły zmiany w składzie zarządu Enei Elektrowni Połaniec, spółki zarządzającej Elektrownią Połaniec.

Po finalizacji transakcji, Enea rozpoczyna proces włączenia Połańca do grupy. W najbliższych tygodniach Enea Połaniec w formalny sposób przystąpi do Grupy Enea. Już teraz rozpoczyna się ewolucyjny proces integracji spółki z Grupą. Obowiązujące w Enei procedury i zasady będą wdrażanie w Elektrowni Połaniec.

Z dniem 14 marca nastąpiły zmiany w składzie zarządu Enei Elektrowni Połaniec. Alfreda Świtek, związana od początku swojej kariery zawodowej z Elektrownią Połaniec, pozostaje na stanowisku prezesa firmy. W zarządzie zasiądą także: Lech Żak - wiceprezes ds. technicznych oraz Dawid Klimczak - wiceprezes ds. zarządzania portfelem.

Alfreda Świtek ukończyła studia na Akademii Ekonomicznej w Krakowie w zakresie Ekonomiki i Organizacji Obrotu i Usług ze specjalizacją Nowoczesne Metody Sterowania Systemem Obrotu Towarowego, zdobywając tytuł magistra Ekonomii. W 1989 r. ukończyła studia podyplomowe na Akademii Ekonomicznej w Krakowie o specjalności Metody Zarządzania, zaś w 2001 r. na tej samej uczelni ukończyła kolejne studia podyplomowe w zakresie Rachunkowości i Finansów. Obecnie jest w trakcie realizacji uprawnień na biegłego rewidenta. Od maja 2014 r. pełniła funkcję Prezesa Zarządu ENGIE Energia Polska S.A, z Elektrownią Połaniec jest związana od 1991 r.

Lech Żak, wiceprezes ds. technicznych jest absolwentem kierunku Elektroenergetyka na Wydziale Elektrycznym Politechniki Poznańskiej. Ukończył również m.in. kierunkowe studia podyplomowe w Szkole Głównej Handlowej, Akademii Ekonomicznej w Poznaniu i Wielkopolskiej Szkole Biznesu. Związany z branżą energetyczną od ponad 40 lat, przeszedł wszystkie szczeble doświadczenia zawodowego, od zadań inżynierskich po menedżerskie. Był m.in. pierwszym prezesem Enei Operator. Posiada wszelkie uprawnienia zawodowe niezbędne w elektroenergetyce, jest autorem innowacyjnych rozwiązań z zakresu organizacji i finansowania projektów typu ESCO oraz wzorów użytkowych z dziedziny energetyki. Umiejętności zawodowe przekłada także na społeczną pracę w stowarzyszeniach branżowych, m.in. jako Prezes Oddziału Stowarzyszenia Elektryków Polskich.

Dawid Klimczak, wiceprezes ds. handlu i zarządzania portfelem jest doktorem nauk ekonomicznych, absolwentem Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Uczelni Łazarskiego, Szkoły Głównej Handlowej oraz Politechniki Poznańskiej. Posiada liczne licencje maklerskie, m.in. European Energy Exchange, Energy Exchange Austria, EUREX Exchange oraz Maklera Giełd Towarowych. Specjalizuje się w dziedzinach: proprietary trading, origination, handel węglem energetycznym oraz obrót gazem ziemnym zarówno na rynku krajowym jak i zagranicznym. Z energetyką związany od 8 lat, w marcu 2016 r. objął funkcję prezesa Enei Trading, spółki odpowiedzialnej za handel hurtowy w Grupie Enea. Będzie łączył pracę w obu zarządach.

Źródło –CIRE.PL

Więcej w tym temacie