Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Poniedziałek, 04 Marzec 2024r.
21.04.2016 Porozumienie płacowe w Enea Operator
Dodano: 21 Kwiecień 2016r. 15:43

W Sierakowie na kolejnym spotkaniu Zarządu ENEA Operator ze stroną społeczną doszło do zawarcia   porozumienia , którego postanowienia regulują podniesienie stawek wynagrodzenia zasadniczego o część obligatoryjną od 1 maja 2016r. i  uznaniową od 1 września 2016r. oraz jednorazową premię płatną w maju. Wysokość nagrody na Dzień Energetyka oraz premii świątecznej będzie przedmiotem odrębnych rozmów.

Zarząd przedstawił propozycję treści porozumienia w sprawie zmian granic po między PE Nowy Tomyśl ,a PE Międzychód. Sprawa ta była omawiana na poprzednim spotkaniu gdzie strona społeczna wyraziła zgodę na zmianę granic w formie aneksu do porozumienia z Sierakowa. Niestety Zarząd upiera się na podpisaniu porozumienia a nie aneksu . Strona Solidarności poinformowała Zarząd , że nie ma takiego upoważnienia ponieważ, Komisja Międzyzakładowa podjęła uchwałę , która określa konkretnie uzgodnienie w formie aneksu lub w formie podpisania nowego porozumienia na bazie porozumienia z Sierakowa. Temat pozostawiono do dalszych uzgodnień. Na spotkaniu miało dojść do uzgodnienia zmian w Regulaminie Pracy ENEA Operator . Z uwagi na to ,że strona społeczna nie dysponowała odpowiednim czasem by zapoznać się z tymi propozycjami ,postanowiono do tematu wrócić na kolejnym spotkaniu. Na koniec spotkania strona społeczna poprosiła zarząd o wyjaśnienie  braku wypłat z tytułu wykrycia nielegalnego poboru energii elektrycznej w OD Szczecin . Zarządowi nie jest znana ta sprawa postara się ją wyjaśnić. Zarząd zaprzecza by w najbliższym czasie działalność administracyjno-logistyczna miała przejść do ENEA Centrum . Strona pracodawcy  nie potrafiła udzielić odpowiedzi w sprawie łamania zapisów ZUZP przy oddawaniu godzin nadliczbowych oraz naliczaniu nadgodzin w wyjazdach służbowych.

Szczegóły tego i wcześniejszych porozumień można uzyskać w siedzibach związku.

Wcześniejsze spotkania w Enea Operator