Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Poniedziałek, 04 Marzec 2024r.

Podczas uroczystości w Pałacu Prezydenckim prezydent B.Komorowski wręczył odznaczenia państwowe osobom, które przyczyniły się do powstania Muzeum Historii Żydów Polskich oraz zasłużonym mecenasom kultury i dziedzictwa narodowego.

Prezydent Bronisław Komorowski odznaczył milionera, Jana Kulczyka Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski. Ustępujący prezydent przyznał mu to wyróżnienie za "wybitne zasługi w działalności na rzecz wspierania oraz promowania polskiej kultury i dziedzictwa narodowego". Order trafił również do Andrzeja Klesyka - prezesa zarządu PZU. Jak wynika z akt śledztwa ws. afery taśmowego, obydwaj panowie zostali nagrani w warszawskich restauracjach.

Dziękując w piątek mecenasom kultury, Bronisław Komorowski podkreślał, że zwraca się do "ludzi przedsiębiorczych, którzy bądź z pieniędzy własnych przedsiębiorstw albo wykorzystując możliwości, które dało im kierowanie wielkimi przedsięwzięciami gospodarczymi, albo wprost sięgając do własnej kieszeni zbliżają nas do (...) wzorców świata zachodniego, gdzie obok siebie jest mecenat państwowy, jest mecenat społeczny i jest ten prywatny.

Wśród 13 odznaczonych osób znaleźli się również prezes Enea S.A. Krzysztof Zamasz, oraz prezes PGE Marek Woszczyk, którzy „Za wybitne zasługi w działalności na rzecz wspierania oraz promowania polskiej kultury i dziedzictwa narodowego” otrzymali Krzyż Kawalerski Odrodzenia Polski.

Panowie prezesi też znajdują się na liście podsłuchanych.

Atomowe zarobki dla wybranych

Wynagrodzenia prezesów w Energetyce.

Gospodarska wizyta w Enei

PO w Enea