Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Sobota, 24 Luty 2024r.
23.04.2015 Rozmowy płacowe w Enea Centrum.
Dodano: 24 Kwiecień 2015r. 10:27

W Baranowie kontynuowano rozmowy płacowe z  Enea Centrum.

Pracodawca przedstawił plan działań oszczędnościowych oraz szacunkowe wyliczenia premii efektywnościowej. Poinformowano również, że czeka na wnioski od Pracowników w tym temacie. Po raz kolejny podkreślił , że nie widzi możliwości podwyższania płacy zasadniczej.

Strona związkowa podtrzymała swoją propozycję podwyższenia płac zasadniczych  średni o 300 zł od maja 2015r. i spłatę od stycznia 2015 r. Argumenty za: - wyższa wydajność, PDO, rekordowo dobry wynik za 2014 r.(zysk netto 909 mln. zł)., -oszczędności na Pracownikach w 2014 (32 mln. zł.). 16 mln. zł. przeznaczone na budowę elektrowni jądrowej w PGE ( konkurencja dla Elektrowni Kozienice).

W odpowiedzi usłyszeliśmy że: Inwestycje na poziomie grupy nie leżą w kompetencjach  zarządu Enea Centrum. Co do wyższej wydajności usłyszeliśmy ,że można ją jeszcze poprawić. Część Pracowników ma czas na oglądanie w pracy filmów na You Tube.

Poza tematami płacowymi poruszono również inne tematy:

1. Nadużywanie zapisów Regulaminu Pracy ( praca w godzinach 9.00- 17.00) Pracodawca poprosił o konkretne przykłady-nazwiska.

2. Ekwiwalent za taryfę pracowniczą dla emerytów. Istnieje realne zagrożenie nie wywiązania się z zapisów zawartych w ZUZP. Po rozpoznaniu temat zostanie przedstawiony na spotkaniu  29. 04.2015 r.

Poprzednie spotkania w Enea Centrum