Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Poniedziałek, 04 Marzec 2024r.

W Rejonie Dystrybucji Dębno obradowała Komisja Podzakładowa NSZZ Solidarność Oddziału Dystrybucji Gorzów Wlkp. Po przyjęciu protokołu z 25 stycznia 2011 i wysłuchaniu sprawozdania z działalności złożonego przez Przewodniczącego KP przystąpiono do realizacji wcześniej przyjętego programu zebrania. Tematyka zebrania:

1.Sprawy płacowe. Zebrani zapoznali się z efektami rozmów płacowych w Enea S.A. Operatorze oraz Elektrowni Kozienice. Przebieg rozmów w Operatorze jasno wskazuje ,że szykuje się nam kolejny spór zbiorowy.

2.Pozwy Sądowe przeciwko Enea S.A. Zakończono akcję zbierania chętnych do dochodzenia swoich praw przed Sądem w związku z niezaliczeniem stażu pracy w Operatorze do stażu akcyjnego. 201 osób złożyło stosowne pełnomocnictwa i podpisało umowy z Kancelarią Prawną Pawła Cierkońskiego. 24 lutego złożone zostało wezwanie przedsądowe do Zarządu Enea S.A.

3.Prywatyzacja. Przedstawiono aktualne wiadomości dotyczące prywatyzacji. Złożono pisma  do Parlamentarzystów Lubuskich oraz Radnych Miasta Gorzowa Wlkp. Media Gorzowskie też dostały wyczerpujące informacje dotyczące planów tej haniebnej prywatyzacji. MSP zapowiedział ,że decyzję o ewentualnej sprzedaży Enei EDF-owi podejmie do końca pierwszego kwartału.

4.Akcja protestacyjno strajkowa. Zapoznano się z relacją  oraz efektami  manifestacji w Warszawie z 7 lutego 2011r. Dalsza nasze kroki uzależnione są od decyzji Sekcji Krajowej Energetyki NSZZ Solidarność , która podjęła się organizacji ogólnopolskiej akcji protestacyjnej.

5.Pielgrzymka do Częstochowy. Przyjęto program tegorocznej pielgrzymki-dostępny na naszej stronie: Menu- Organizowane przez nas imprezy.

6.Upominek świąteczny dla członków związku. KP podjęła  decyzję o ufundowaniu upominku  z okazji Świąt Wielkanocnych dla członków związku.

7. Spotkanie z załogą Rejonu Dystrybucji Dębno. Po zakończeniu zebrania KP członkowie Prezydium spotkali się z załogą RD Dębno. Podczas zebrania dało się zauważyć zaniepokojenie  związane z zamieszaniem jakie panuje w firmie a związane jest z planami prywatyzacji i restrukturyzacji. Tylko wspólna walka może zabezpieczyć interesy pracownicze w tych procesach ,to jeden z wniosków spotkania.