Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Niedziela, 10 Grudzień 2023r.

W Zielonej Górze na terenie Uniwersytetu Zielonogórskiego odbyła się konferencja” Kształtowanie wewnątrzzakładowych źródeł prawa pracy”. Konferencję  została zorganizowana przez Okręgową Inspekcję Pracy w Zielonej Górze oraz Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Zielonogórskiego. Wśród wielu zaproszonych byli : prawnicy, naukowcy, specjaliści z zakresu prawa pracy, przedstawicieli związków zawodowych i środowiska pracodawców. Wśród gości była również Katarzyna Łażewska – Hrycko Główna Inspektor Pracy.

Dlaczego polscy pracodawcy nie chcą zawierać zbiorowych układów pracy? Czy wewnątrzzakładowe regulaminy zatrudniania i wynagradzania wystarczająco chronią pracowników? Ustawa o rozwiązywaniu  sporów zbiorowych oraz problemy wynikające z jej interpretacją.  To tylko niektóre z zagadnień omawianych na konferencji. Podczas konferencji podkreślono, że tylko niewielka część pracowników w Polsce objęta jest zbiorowymi układami pracy. Jak zaznacza, warto to zmienić, bo  wbrew powszechnej opinii  korzystają na tym wszyscy, zarówno pracownicy, jak i pracodawcy.