Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Poniedziałek, 04 Marzec 2024r.

Od lipca tego roku z polskiego rynku zniknęła marka Aviva - zastąpiła ją marka Allianz. To efekt połączenia obu firm ubezpieczeniowych ( największa tego rodzaju transakcja na polskim rynku ubezpieczeń i inwestycji). Przed nimi fuzja operacyjna, co będzie procesem długotrwałym i zajmującym.

W trakcie konferencji prasowej, dotyczącej tego procesu, zarząd spółki Allianzu zapewnił, że łączenie obu organizacji będzie ewolucyjne oraz obejdzie się bez zwolnień - w firmie pracuje ponad 2 tys. osób. Umowy z klientami (firma obsługuje łącznie 6,2 mln osób indywidualnych i firm) obowiązują bez zmian, zgodnie z ich warunkami, na zasadzie kontynuacji.

Polisy tej firmy sprzedaje ponad 5,3 tys. agentów. Firma oprócz biznesu ubezpieczeniowego prowadzi też inwestycyjny i emerytalny. Pod zarządzaniem ma 67 mld zł.

Fuzja wysokiego ryzyka z szansą na zażegnanie złej passy.

Obie firmy mają długą historię na polskim rynku i różnią się od siebie diametralnie. Brytyjska z pochodzenia Aviva specjalizuje się przede wszystkim w biznesie życiowym (zajmuje drugie miejsce pod względem przychodów ze składek - w ubiegłym roku firma zebrała ponad 3 mld zł), a Allianz z korzeniami niemieckimi - majątkowym (plasuje się na szóstej pozycji ze składką 2,6 mld zł).

"Wzmocniliśmy pozycję w majątku i TFI" - podkreśla Matthias Baltin, który stoi na czele polskiego Allianzu.

W ubiegłym roku Polacy na ubezpieczenia wydali 69,2 mld zł, w tym na polisy na życie – 22,1 mld zł, a majątkowe i osobowe – 47,1 mld zł. Allianz ma ambicje dalej zwiększać udział w polskim rynku - zamierza to robić w ograniczonym zakresie, co oznacza, że na kolejne przejęcia w najbliższym czasie się nie zapatruje.

Na rynku życiowym niewiele może ugrać, bo numerem jeden jest PZU z dużą przewagą nad konkurentami. Większe pole do popisu jest na rynku majątkowym. Szkopuł w tym, że przez ostatnie lata firma zmniejszała swój udział w majątkowym torcie.

Źródło-money.pl

PPE obigacje AVIVA aktualny kurs