Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Sobota, 24 Luty 2024r.

Już po raz 10  zwolennicy aktywnego wypoczynku spotkali się w Drawnie by uczestniczyć w spływie kajakowym Solidarności szlakiem Jana Pawła II -Drawa 2016.

Pierwszego dnia tj. 8 lipca 2016 po przyjeździe i zakwaterowaniu w namiotach uczestnicy spływu spotkali się przy ognisku by omówić sprawy organizacyjne ,oraz skosztować specjałów przywiezionych z domu oraz  przygotowanych przez organizatorów spływu. Gry i zabawy na świeżym powietrzu  oraz „nocne Polaków rozmowy” wypełniły czas oczekiwania na „próbę sił”

9.07.2016 „Próba sił ”. Po śniadaniu udaliśmy się pierwszy najtrudniejszy etap spływu tj. na  odcinek od Drawna do Bogdanki-18km  Drawą płynącą po terenie Drawieńskiego Parku Narodowego. Trasa spływu prowadziła przez teren jednego z najdzikszych i najpiękniejszych zakątków Europy . Widoki jakie można było podziwiać rekompensowały trudy spływu. Ponieważ umiejętności mamy coraz większe to i wywrotek było bardzo mało. Krótki odpoczynek w Barnimu oraz pyszna grochówka  serwowana przez organizatorów  pozwoliła nam nabrać sił na dalszą walkę z Drawą.

Ok. godz.16.00 zwycięsko dotarliśmy  do Bogdanki. Autokarem udaliśmy się do  Posterunku Energetycznego Drawno gdzie czekał na nas obiad .Po krótkiej sjeście poobiedniej spotkaliśmy się przy ognisku. Były: śpiewy, tańce, pasowanie na kajakarza, siatkówka, zwody strzeleckie, można też było skorzystać z kąpieli. Zabawa była przednia potrawy pyszne a noc bardzo krótka.

10.07.2016 „Lajtowo po  Drawie”. Po śniadanku wyruszyliśmy na drugi łatwiejszy odcinek spływy tj. Prostynia – Drawno -19 km. Przez zachmurzone niebo coraz częściej przebijało się słońce, więc można było skorzystać z kąpieli słonecznych i  w pełni ocenić piękno  ujścia Starej Drawy, oraz miejsce gdzie obie odnogi łączą się ponownie w jedno koryto. Spływ zakończyliśmy przypływając obok Góry Zamkowej  na jezioro Dubie zwane również jeziorem Adamowo w Drawnie. Wypoczęci  i szczęśliwi udaliśmy  się na teren PE Drawno na potrawy z grilla  przygotowane przez  organizatorów. Ciężko było się rozstać, dlatego do wieczora dalej biesiadowaliśmy na terenie PE Drawno. Uczestnikom spływu pozostały wspomnienia, zdjęcia oraz nadzieja ,że za rok znów się spotkamy na XI Spływie Solidarności.

Organizatorom tj. Komisji Wydziałowej NSZZ Solidarność Rejonu Dystrybucji Choszczno  Damianowi, Alkowi, oraz wszystkim, którzy czynnie włączyli się w organizację spływu wielkie słowa podziękowania za jak zwykle wzorową organizację.

Więcej zdjęć ze spływu.

Relacje z wcześniejszych spływów.