Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Wtorek, 16 Kwiecień 2024r.

W Gorzowie Wlkp już po raz drugi odbyły się uroczystości związane z  Narodowym  Dniem  Żołnierzy Wyklętych. W kościele pw. św. Maksymiliana Kolbe odbyła się uroczysta msza święta w intencji Żołnierzy Wyklętych.

Po mszy kilkaset osób przemaszerowało ul. Piłsudskiego do parku 750-lecia. Czoło pochodu stanowili kadeci Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Gorzowie Wlkp., za nimi poczty sztandarowe, władze wojewódzkie i samorządowe, gorzowscy radni, związki kombatanckie, przedstawicie Solidarności, Młodzież Wszechpolska, kibice lokalnych klubów sportowych oraz licznie zebrani mieszkańcy Gorzowa. Podczas przemarszu wznoszono m.in. okrzyki: „ Cześć i chwała Bohaterom”  „Armio wyklęta, Gorzów o tobie  pamięta”.

Na miejscu posadowienia obelisku, przy powiewających flagach państwowych, odśpiewano Mazurka Dąbrowskiego. Następnie odczytano list od prezydenta Polski Andrzeja Dudy, po czym głos zabrali m.in. wojewoda lubuski Wiesław Dajczak, prezydent Gorzowa Jacek Wójcicki, poseł  Jarosław Porwich, przewodniczący Zarządu Regionu Gorzów NSZZ Solidarność –Waldemar Rusakiewicz.

Została też poświęcona tablica „Żołnierze Wyklęci”.

Zdecydowanie widać, że święto w porównaniu do ubiegłorocznych obchodów nabrało właściwego znaczenia w Gorzowie Wlkp. Liczymy za rok spotkamy się już przy pomniku Żołnierzy Wyklętych.

Data Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych upamiętnia rocznicę wykonania przez funkcjonariuszy Urzędu Bezpieczeństwa wyroku śmierci na przywódcach Zarządu Głównego Zrzeszenia „Wolność i Niezawisłość”, która miała miejsce 1 marca 1951 r.  Tego dnia w więzieniu na Rakowieckiej w Warszawie rozstrzelani zostali: ppłk Łukasz Ciepliński, mjr Adam Lazarowicz, por. Józef Rzepka, kpt. Franciszek Błażej, por. Józef Batory, Karol Chmiel i mjr Mieczysław Kawalec. Uchwalenie Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych jest formą uczczenia ich walki i ofiary, ale także bólu i cierpienia, jakich doznawali przez wszystkie lata PRL i zapomnienia po 1989 roku.

Inicjatorem ustanowienia  Narodowego Dnia Pamięci był świętej pamięci Lech Kaczyński. Prezydencki projekt ustawy 6 lutego 2010 roku wpłynął do Sejmu. 3 lutego 2011 roku Sejm uchwalił ustawę o ustanowieniu dnia 1 marca Narodowym Dniem Pamięci Żołnierzy Wyklętych.

Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych ma być wyrazem hołdu dla żołnierzy drugiej konspiracji za świadectwo męstwa, niezłomnej postawy patriotycznej i przywiązania do tradycji niepodległościowych, za krew przelaną w obronie Ojczyzny”-  Lech Kaczyński.

Bieg Żółnierzy Wyklętych 2016

Obchody święta w 2015 r.