Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Sobota, 24 Luty 2024r.
29.06.2016 Rozmowy o problemach WDS.
Dodano: 30 Czerwiec 2016r. 08:33

W  Poznaniu odbyło się spotkanie z Administratorem Wspólnej Działalności Socjalnej (WDS)  - Grzegorzem Jeziornym. Celem spotkania było omówienie problemów zgłaszanych przez strony WDS.

Tematyka spotkania:

1.Dofinansowanie wycieczek w przypadku małżonków zatrudnionych w Enea.

Piotr Adamski wprowadził w temat tej sprawy i jednoznacznie stwierdził, iż zapisy dotyczące w/w są mniej korzystne niż zapisy zawarte w ZUZP. Pan Jeziorny zaproponował poprawę niekorzystnych zapisów i zawarcie uzgodnienia w tym temacie. Uzgodnienie zostanie przedyskutowane przez stronę społeczną i ostateczna forma zostanie przedstawiona do podpisu.

2.Dofinansowania innych form wypoczynku urlopowego organizowanego przez pracownika we własnych zakresie tzw. „wczasy pod gruszą”.

Temat zgłoszony przez Oddział Gorzowski WDS. Po burzliwej dyskusji, strony doszły do porozumienia w tej sprawie i temat zostanie pozytywnie załatwiony w stosunku do pracowników, którzy złożyli wnioski o dofinansowanie wczasów pod gruszą w okresie od 1 stycznia do 15 marca 2015r.

3.Taryfa pracownicza.

Aleksandra  Kilanowska poinformowała o pracach związanych z wypracowaniem porozumienia ze stroną związkową dotyczącą taryfy pracowniczej. Zmiany te związane są z ustawą o OZE i problemem z rozliczaniem pracowników, którzy są prosumentami oraz pracownikami zamieszkującymi na terenie innych operatorów. Dokument zostanie dostarczony stronie związkowej w celu zapoznania i wniesienia ewentualnych poprawek.

Spotkanie przebiegło w atmosferze, która powinna towarzyszyć wszystkim tego typu spotkaniom. Strony po prostu chciały osiągnąć porozumienie.