Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Sobota, 24 Luty 2024r.

Proboszcz Parafii p.w. św. Wojciecha w Gorzowie Wlkp. ks. kan. mgr Andrzej Szkudlarek dekretem biskupa Tadeusza Lityńskiego został mianowany Kapelanem NSZZ Solidarność Regionu Gorzowskiego i tym samym będzie sprawował opiekę duchową nad członkami związku. Przedstawiciele Gorzowskiego Zarządu Regionu  6 maja 2016 odwiedzili ks. kanonika w jego Parafii. Podczas spotkania wspominano między innymi związki ks. A. Szkudlarka z  NSZZ Solidarność, oraz zaproszono Go na najbliższe posiedzenie Regionu -31.05.2016 r.

Krótki życiorys Naszego Kapelana.

Andrzej Szkudlarek urodził się 10 września 1948 r. w Zielonej Górze. Po ukończenie technikum samochodowego wstąpił do wyższego Seminarium Duchownego w Gościkowie-Paradyżu. W 1972 r. kleryk A. Szkudlarek przyjął święcenia diakonatu. W 1973 r. z rąk Biskupa Wilhelma Pluty przyjął święcenia kapłańskie. Po święceniach ks. Andrzej skierowany został do pracy duszpasterskiej do parafii p.w. Chrystusa Króla w Dobiegniewie. Kolejną parafią do której był posłany to Parafia p.w. Świętej Trójcy w Gubinie. Od 1978r. ksiądz Andrzej bił wikariuszem Parafii Katedralnej w Gorzowie Wlkp. Kolejnym ważnym wyzwaniem była budowa kościoła na osiedlu Słonecznym , gdzie został pierwszym proboszczem (2.06.1983 r.) W latach 1974-80 odbył studia teologiczne na Akademii Teologii Katolickiej w Warszawie. Zaangażowanie ks. Andrzeja w pracę duszpasterską oraz jego zdolności organizacyjne powodują mianowanie  Go 8 września 1987 r. na Wice Dziekana Dekanatu Gorzów Wlkp.-Południe.  3 maja 1991 r. został obdarowany godnością Kanonika Honorowego Kapituły Katedralnej. Ks. Kanonik w 1994 r. rozpoczął studia na Papieskim Fakultecie we Wrocławiu. Ukończył je pracą magisterską z teologii biblijnej 26 maja 1995 r. Biskup Stefan Regmunt doceniając zasługi ks. Andrzeja mianuje Go 9 kwietnia 2009 r.  kanonikiem Gremialnym Kapituły Katedralnej.

Sportowe zainteresowania ks. Andrzeja sprawiają, że w 1982 r. zostaje kapelanem klubu żużlowego Stal Gorzów Wlkp.

Związki ks. Andrzeja z NSZZ Solidarność datują się już od 1980 r. Po powstaniu związku odprawiał msze święte na terenie zakładów pracy. W stanie wojennym odwiedzał osoby internowane  oraz pomagał rodzinom tych osób. W czasach delegalizacji związku przechowywał  sztandary NSZZ Solidarność. Zwieńczeniem kontaktów z „Solidarnością” jest dekret Biskupa Tadeusza Lityńskiego  z  16 marca 2016 r. mianujący ks. Andrzeja Szkudlarka Kapelanem NSZZ Solidarność Regionu Gorzowskiego.

Ks. Andrzej Szkudlarek  przejął tą funkcję po zmarłym w styczniu 2015 r. ks. Witoldzie Andrzejewskim.

Dekret bp Tadeusza Lityńskiego