Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Wtorek, 28 Styczeń 2020r.

„Zarząd do CUW, Centrum Utylizacji Wypędzonych, Nie chcemy CUW, Dość łamania zawartych porozumień, CUW + PDO= likwidacja miejsc pracy” pod takimi hasłami ponad 300 pracowników od godz. 10.30 protestowało pod siedzibą Enea S.A. w Poznaniu. Do protestujących Pracowników przybyli członkowie Prezydium Komisji Międzyzakładowej NSZZ Solidarność Enea, i podjęli się kontynuacji protestu już pod szyldem NSZZ Solidarność. Od przedstawicieli protestujących zebrano  postulaty, które delegacja NSZZ Solidarność przedstawiła Zarządowi Enea S.A.

POSTULATY PROTESTUJĄCYCH PRACOWNIKÓW W SIEDZIBIE ENEA S.A.:

1.Wstrzymać procedurę przenoszenia pracowników do Enea Centrum, do czasu zawarcia porozumienia zbiorowego w sprawie projektu CUW.

2.Respektować zawarte wcześniej porozumienia zbiorowe.

3.Zagwarantować funkcjonowanie ładu korporacyjnego, gwarantującego prawidłowe funkcjonowanie wszystkich spółek w Grupie Kapitałowej Enea.

4. Zaprzestać dalszej likwidacji miejsc pracy. (PDO)

W odpowiedzi usłyszeliśmy, że Zarząd Enea S.A. obradujący w dniach 24-25.03.2014 ustosunkuje się do przedstawionych postulatów.

Jak widać z treści postulatów , główne powody protestu nie dotyczą spraw płacowych, tylko projektu utworzenia Centrum Usług Wspólnych. Projekt CUW w przypadku Enea Operator łamie Porozumienie z Sierakowa z 29.06.2007 r. Zgłoszenie żądania w tej sprawie zostało zignorowane przez pracodawców. Jeżeli oddolna inicjatywa Pracowników nie przyniesie spodziewanego efektu w postaci przystąpienia do rozmów nad zawarciem stosownych porozumień, to dojdzie do eskalacji protestu. Od 10.03.2014 trwa pogotowie strajkowe, dalszy rozwój wypadków zależy od Enea S.A. i innych „niezależnych” pracodawców.

Od godz. 14.30 24.03.2014  protest w postaci okupacji siedziby Enea S.A. kontynuowała 8 osobowa delegacja KM NSZZ Solidarność Enea. Pacyfikacji nie było, noc spędziliśmy na Góreckiej w Poznaniu. Okupecję zakończyliśmy 25.03.2014 r. o godz.9.00 udając się do Baranowa na rokowania z Zarzadami Enea Centrum i Enea Operator

„To wcale nie wymagało wielkiego charakteru
nasza odmowa niezgoda i upór
mieliśmy odrobinę koniecznej odwagi”

Zbigniew Herbert

Odpowiedź Enea S.A. na postulaty .

Komisja Krajowa poparcie protestu

Zarząd Regionu Wielkopolska poparcie protestu