Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Wtorek, 07 Lipiec 2020r.

W gorzowskiej katedrze   ks. Tadeusz Lityński otrzymał święcenia biskupie. Święceń  podczas uroczystej mszy świętej  udzielił  abp Celestino Migliore, nuncjusz apostolski w Polsce. Zanim biskup nominat przeszedł przez wrota katedry pożegnał się ze swoimi parafianami w kościele Chrystusa Króla przy ul. Woskowej. Potem z Zawarcia wyruszyła procesja, w której wierni odprowadzili nowego biskupa aż do wypełnionej po brzegi świątyni. Tam już czekali wierni i zaproszeni hierarchowie m.in. abp Andrzej Dzięga, metropolita szczecińsko-kamieński, oraz biskup zielonogórsko-gorzowski Stefan Regmunt i wielu polskich biskupów diecezjalnych.  W tak uroczystym dniu  Naszego Duszpasterza nie mogło zabraknąć przedstawicieli Gorzowskiej Komisji Podzakładowej z pocztem sztandarowym na czele. Obecny był również  Dyrektor OD Gorzów Wlkp. oraz przedstawicieli duszpasterstwa „Nazaret” ,Poznańskich Energetyków reprezentował Poczet Sztandarowy  Poznańskiej KP oraz Duszpasterstwo Energetyków „Nazaret”  wraz ze swoim duszpasterzem ks. P. Piecem. Tuż po przyjęciu sakry nowy biskup, przypomniał słowa, jakie wypowiedział biskup Wilhelm Pluta w1958 roku, kiedy w tej samej katedrze przyjmował święcenia biskupie: "Biskup nie nosi krzyża, aby się za niego chować, ale by go głosić".- Dziś te słowa, są dla mnie próbą zrozumienia każdego symbolu znaku i gesty tej nowej drogi, którą rozpoczynam.

Nowy biskup zamieszka w domu biskupa w Zielonej Górze.

Więcej zdjęć-kliknij tutaj

Filmik -kliknij tutaj