Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Środa, 13 Listopad 2019r.

Dotychczasowy proboszcz Parafii Chrystusa Króla w Gorzowie Wielkopolskim, ks. Tadeusz Lityński, został w sobotę mianowany biskupem pomocniczym diecezji zielonogórsko-gorzowskiej - poinformowała  Nuncjatura Apostolska w Polsce.

Biskup nominat Tadeusz Lityński urodził się 14 czerwca 1962 r. w Kożuchowie. Jego rodzinną parafią jest parafia pw. Św. Wawrzyńca w Ługach. Ukończył Technikum Elektroniczne w Zielonej Górze, a następnie w 1982 r. wstąpił do Gorzowskiego Wyższego Seminarium Duchownego w Gościkowie-Paradyżu. Święcenia kapłańskie przyjął w 1988 r.

Pracował jako wikariusz w parafii pw. Św. Bartłomieja w Ołoboku (1988-1990) i parafii pw. NMP Królowej Polski w Głogowie (1990-1993). Przez siedem lat pełnił funkcję notariusza Sądu Kościelnego w Gorzowie Wlkp. (1993-2000).

W roku 2000 został mianowany proboszczem parafii pw. Najświętszej Trójcy w Ochli k. Zielonej Góry, a sześć lat później - proboszczem parafii pw. Chrystusa Króla w Gorzowie Wlkp. Od 2 lutego 2007 roku pełni funkcję Duszpasterza Gorzowskich Energetyków.

Od 2009 roku jest kanonikiem honorowym kapituły katedralnej w Gorzowie Wlkp., od 2011 roku - wikariuszem biskupim, członkiem Rady Kapłańskiej i Rady Konsultorów. W styczniu 2012 r. ks. Lityński został odznaczony godnością kapelana Jego Świątobliwości Benedykta XVI.

28 kwietnia 2012 r. Ojciec Swiety Benedykt XVI  mianował ks. Tadeusza Lityńskiego, proboszcza parafii Chrystusa Króla w Gorzowie Wlkp., biskupem pomocniczym diecezji zielonogórsko-gorzowskiej, przydzielając mu stolicę tytularną Cemeriniano.

Źródło PAP