Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Czwartek, 24 Wrzesień 2020r.

Związkowcy z całej Polski zjawili się przed Sejmem w Warszawie . Kilkadziesiąt tysięcy uczestników manifestacji czekało na decyzję Sejmu dotyczacą inicjatywy obywatelskiej -referendum w sprawie wieku emerytalnego. Wśród uczestników manifestacji nie mogło zabraknąć przedstawicieli Komisji Podzakładowej NSZZ Solidarność Enea Gorzów Wlkp. Demonstranci na wielkim telebimie oglądali transmisję obrad Sejmu. Kiedy przemawiał premier Donald Tusk i minister finansów Jan Rostowski wszyscy odwrócili się plecami do telebimu. Pod Sejmem było gorąco, emocje sięgały zenitu. W pewnym momencie, kiedy przemawiał  Dariusz Rossati w stronę telebimu poleciały jajka. Przytaczał cały szereg liczb, które pokazywały jak Polska będzie wyglądała w 2050 roku. Jak długo będziemy żyli ,ile dzieci będzie się rodzić itp.  Prorok jaki czy co?  Nie zadał sobie trudu by policzyć ile to obywateli składa się teraz na to, aby on mógł tam stać i gadać te swoje dyrdymały.

Przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ Solidarność –Piotr Duda uzasadniając wniosek o referendum krytykował rządowe plany wydłużenia wieku emerytalnego uprawniającego do przejścia na emeryturę jako zbyt radykalne i nieprzygotowane. Jego zdaniem takie działanie wymaga stworzenia warunków motywujących i dających szanse do kontynuacji aktywności zawodowej m.in. warunków dla wzrostu dzietności, podnoszenie standardów i poziomu finansowania opieki medycznej, opieki pielęgnacyjnej dla osób starszych, wprowadzenie mechanizmów indywidualnej ścieżki zawodowej, podniesienie standardów organizacji i bezpieczeństwa pracy oraz funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia.

W trakcie sejmowej dyskusji P.Duda wyszedł do protestujących. Ponownie powitał manifestujących i podziękował wszystkim za przybycie pod Sejm w imieniu 2 mln Polaków, którzy poparli wniosek "Solidarności" w sprawie referendum emerytalnego.
W głosowaniu w sprawie referendum 180 posłów było za, 233 przeciw i 42 wstrzymało się od głosu. Przeciw opowiadali się posłowie PO i PSL. Za był PIS, Solidarna Polska i SLD. Ruch Palikota wstrzymał się od głosu.

W ten sosób POlitycy pokazali gdzie mają Obywteli.(2 mln. podpisów pod wnioskiem o referendum emerytalnym)

Pamiętajmy jak kto głosował i uwzględnijmy to przy następnych wyborach.

Wszystkim uczestnikom naszego protestu , którzy poświęcili jeden dzień urlopu oraz spędzili dwie noce w autokarze serdecznie dziękujemy. Naśladownictwo wskazane ,nie wystarczy złożyć podpis pod słuszną inicjatywą , trzeba jeszcze powalczyć żeby ta inicjatywa była zrealizowana.

Więcej zdjęć -kliknij tutaj

PO przed wyborami o wieku emerytalnym-kliknij tutaj

Filmik z manifestacji-kliknij tutaj

Robotnicy 2012 -relacja z manifestacji-kliknij tutaj

Przemówienie P.Dudy w Sejmie-kliknij tutaj

Specjalne podziękowania dla tych, którzy zdecydowali się wziąć w manifestacji pod Sejmem.

Uczestnicy takiego wyjazdu są często bezimienni. Bo przecież kto będzie pamiętał kto tam był. Poświęcają swój czas i urlop, który mogli by wykorzystać na wypoczynek z rodziną. Pojechali. Zamiast spać w pod ciepłą kołderką spędzili dwie noce w autokarze. Nie narzekali, że ich coś boli, że nie mają czasu itp.

Kto o tym wie, że pojechał rencista Ryszard po dwóch operacjach kręgosłupa  i spędził 10 godzin w autobusie w jedną stronę ? Mariusz , który całkiem niedawno miał zawał serca ? Robert , który dopiero doszedł do siebie po ciężkim wypadku ? Kto wie ,że była z nami Gosia , której nogi puchną bo ma zakrzepicę?  Kto wie o tym, że był tam Adam  z  Edkiem , którzy nabyli już uprawnienia emerytalne ? Kto wie o tym ,że pojechał z nami 77 letni schorowany  emeryt Bolek ? Co ich obchodzi przyszłość ustawy emerytalnej ? Dlaczego wyjazd do Warszawy z Enei  organizował  tylko NSZZ Solidarność , przecież mamy więcej organizacji związkowych w Enea ?

Pojechało wielu innych, którzy też jak by chcieli to też znaleźliby powód dla którego nie mogliby pojechać.

Dlaczego tam byliśmy ?

Przeciwko czemu protestowaliśmy ?

O co ten krzyk ?

Zdziwicie się. Jak 31 lat temu tak i teraz chodzi o demokrację. Tak, tak o demokrację.

I znowu upomina się o to Solidarność. Bo przecież nie chodzi o to, że Rząd zamierza podnieść wiek emerytalny, chodzi o to, że robi to wbrew swoim obywatelom. Ba ! I to jest rzecz najważniejsza, odmawia im prawa wypowiedzenia się na ten temat w referendum. Jest to demokracja bezpośrednia, forma zapisana w konstytucji. Zebrano dwa miliony podpisów w tej sprawie i co ? Nic. Koalicja rządząca ma to głęboko w d….

Niestety po części jest to nasza wina. Brak było determinacji w obronie wywalczonej demokracji.

Zastanów się.

Następnym razem, kiedy będziesz mieć pretensje, kiedy będziesz krzyczeć i pytać co związek robi dla Ciebie sam odpowiedz sobie na pytanie ile razy razem z nami protestowałeś. Na ilu pikietach i manifestacjach byłeś razem z nami? Ile nocy spędziłeś w autokarze ? Ile godzin marzłeś w chłodne dni ? Ile godzin przestałeś w proteście i nie czułeś nóg ?

Tak . Bez Ciebie nie było by nas, nie było by jedności i poczucia wspólnoty.

I nad tą wspólnotą musimy jeszcze popracować , Szczególnie w sytuacji jaką obecnie mamy w Enea i w Kraju.

Musimy na nowo uczyć się społeczeństwa obywatelskiego.

Jeszcze raz Wielkie Podziękowania dla wszystkich, którzy  nie szukali wymówek żeby nie pojechać i byli z nami pod Sejmem w Warszawie.