Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Piątek, 10 Kwiecień 2020r.

Senat przyjął nowelizację Prawa energetycznego wraz ze swoimi poprawkami. Senatorowie postanowili przywrócić obowiązek potwierdzania kwalifikacji energetyków co pięć lat. Poprawki Senatu odrzucić może jeszcze Sejm.

Z rekomendacji senackiej komisji gospodarki narodowej, niemal jednogłośnie przegłosowali przywrócenie obowiązku składania co pięć lat egzaminów potwierdzających tzw. uprawnienia dozorowe czy eksploatacyjne.

Przypomnijmy, że obowiązek ten usuwał projekt ustawy w brzmieniu przyjętym przez Sejm. Senatorowie wysłuchali jednak sprzeciwu Państwowej Inspekcji Pracy i Stowarzyszenia Energetyków Polskich. PIP i SEP argumentowały, że zmniejszy to bezpieczeństwo pracy. – Wypadkowość w tym zawodzie zależy w bardzo dużym stopniu od wiedzy. Jest to ważny element bhp. Dla tego zdecydowaliśmy się o przyjęciu poprawki przywracającej stan obowiązujący dzisiaj – argumentował podczas wczorajszej debaty nad projektem senator Stanisław Iwan z PO.

W tej chwili duże firmy, zatrudniające przynajmniej 150 osób z uprawnieniami organizują komisje wewnętrzne weryfikujące uprawnienia. Pracownicy mniejszych przedsiębiorstw korzystają natomiast z egzaminów organizowanych przez zewnętrzne stowarzyszenia, na przykład Stowarzyszenie Energetyków Polskich. Jeżeli Sejm nie uchyli teraz poprawek wniesionych przez Senat, nic w kwestii potwierdzania uprawnień egzaminami się nie zmieni.