Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Piątek, 10 Kwiecień 2020r.

Jak poinformowała „Gazeta Prawna”, Enea znalazła sposób na obejście ustawy kominowej przy wypłacie wynagrodzenia prezesowi spółki, Maciejowi Owczarkowi.

Według gazety zarobki Macieja Owczarka wzrosły ośmiokrotnie. Będzie zarabiał nawet 150 tys. miesięcznie i jednocześnie nie naruszy ustawy kominowej.

Zgodnie z ustawą prezes poznańskiej spółki otrzymywał do tej pory 6-krotność średniego wynagrodzenia, czyli około 20 tys. zł miesięcznie. Jak dowiedziała się „Gazeta Prawna”, od 1 lipca jego zarobki wzrosły do 80 tys. zł powiększone premie, które mogą sięgnąć podobnej kwoty.

Według „Gazety Prawnej” możliwe jest to dzięki kontraktowi menedżerskiemu podpisanemu przez prez. Owczarka, który funkcjonuje równolegle ze zwykłą umową o pracę. Dzięki kontraktowi będzie pracował on nie tylko dla Enei SA, ale również dla innych spółek należących do grupy, w których nie obowiązuje ustawa kominowa.

Gazeta zwraca uwagę, że decyzję o podpisaniu kontraktów menedżerskich z zarządem Enei podjęła dziesięcioosobowa rada nadzorcza spółki.

Gazeta zapomniała dodać ,że trzech przedstawicieli Załogi w radzie nadzorczej głosowało przeciwko takim decyzjom.

Cały artykuł -kliknij tutaj

Wiadomość tą wyświetlono 1975 razy.