Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Piątek, 10 Kwiecień 2020r.

W Mikorzynie spotkali się członkowie Rady Sekcji Krajowej Energetyki NSZZ Solidarność.

Tematyka obrad:

1.Sytuacja w branży-członkowie poszczególnych grup energetycznych zdali relację z sytuacji w ich firmach. W większości grup spory płacowe zakończono. Wiele czasu poświęcono analizie Pakietów Dobrowolnych Odejść (PDO) jakie pojawiają się w poszczególnych grupach. Ograniczanie zatrudnienia i wyprowadzanie działalności na zewnątrz prędzej czy później na pewno odbije się na jakości świadczonych usług przez spółki dystrybucyjne.

2.Pielgrzymka Energetyków do Częstochowy- przedstawiono program  XXVI Pielgrzymki Energetyków do Częstochowy jaka odbędzie się 20-21.08.2011 r. Zaapelowano do członków SKE o liczny udział w Pielgrzymce. Dokładny program pielgrzymki dostępny jest  na stronie internetowej SKE.

3.PGE struktura związkowa- omówiono problemy wyłonienia władz związku na szczeblu Centrali   jakie występują w Polskiej Grupie Energetycznej. SKE poprzez SGiE podejmie się próby wyłonienia reprezentacji związkowej NSZZ Solidarność na szczeblu PGE.

4.Akcje protestacyjne- podsumowano manifestację w Warszawie jaka odbyła się 30 czerwca 2011r. oraz omówiono przygotowania do manifestacji , która odbędzie się 17 września 2011 r. we Wrocławiu.

5.Strona internetowa -po raz kolejny poproszono o przesyłanie informacji na stronę oraz propagowanie strony wśród członków SKE i nie tylko.

6.Ankiety związkowe- przewodniczący SKE   ponownie poprosił o przesłanie ankiet mówiących o liczebności związku wśród organizacji będących członkami SKE.