Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Piątek, 10 Kwiecień 2020r.

Już po raz piąty zwolennicy aktywnego wypoczynku spotkali się w Drawnie aby uczestniczyć w spływie kajakowym szlakiem Jana Pawła II -Drawa 2011.Organizatorem spływu był NSZZ Solidarność Enea Gorzów Wlkp.

Pierwszego dnia tj.8 lipca 2011  po przyjeździe i „zakwaterowaniu” w namiotach uczestnicy spływu spotkali się przy ognisku by omówić sprawy organizacyjne  ,oraz skosztować specjałów przygotowanych przez organizatorów spływu. Po kolacji było wspólne śpiewanie piosenek biesiadnych przy akompaniamencie gitary.

9.07.2011 zaczęliśmy inaczej niż zawsze tj . od łatwiejszego odcinka  z Bogdanki do Elektrowni Wodnej Kamienna ( 17 km). Powodem zmiany była bardzo duża liczba uczestników innych spływów. Spływy  szlakiem  JP II na Drawie stał się bardzo popularne. Spalone kalorie można było uzupełnić tradycyjną wojskową grochówką z wkładką na jedynym postoju podczas tego odcinka spływu. Po dotarciu do Kamiennej autokarem udaliśmy się do Drawna gdzie czekała na nas obiado-kolacja. Po krótkim odpoczynku wszyscy spotkali przy ognisku by pasować  na kajakarza  tych ,którzy pierwszy raz uczestniczyli w spływie. Swoje umiejętności wokalne można było sprawdzić podczas konkursu karaoke.

10.07.2011 Nocne opady deszczu zasiały odrobinę zwątpienia wśród uczestników spływu. Jednak im bliżej było do godziny rozpoczęcia spływu tym pogoda była lepsza. Ostatecznie  po śniadaniu przy pięknej słonecznej pogodzie  udaliśmy się na  25 km odcinek od  Drawna  do Bogdanki. "dziką" Drawą płynącą po terenie Drawieńskiego Parku Narodowego. Trasa spływu prowadziła przez teren jednego z najdzikszych i najpiękniejszych zakątków Europy - DPN. Podczas pierwszego odpoczynku w Barnimiu można było uzupełnić spalone kalorie tym razem pysznymi flakami. Ci którym spieszyło się do domu lub nie czuli się na siłach by dalej płynąć mogli tutaj zakończyć spływ. Ok. godz.15.00 zwycięsko dotarliśmy na piękny leśny biwak znajdujący się w widłach Drawy i Korytnicy w samym sercu DPN. Autokarem udaliśmy się do Drawna gdzie czekał na nas obiad grillowy. Po obiedzie pełni niezapomnianych wrażeń udaliśmy się do swoich miejsc zamieszkania.  Uczestnikom spływu pozostały wspomnienia ,zdjęcia oraz nadzieja ,że za rok znów się spotkamy.

Organizatorom tj. Komisji Wydziałowej NSZZ Solidarność Rejonu Dystrybucji Choszczno i jej przewodniczącemu  Waldemarowi Ziółkowskiemu wielkie słowa podziękowania za wzorowa organizację.

Fotorelacja z tegorocznego i wcześniejszych spływów-kliknij tutaj