Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Sobota, 28 Styczeń 2023r.

W drugiej połowie listopada Electromobility Poland ma ogłosić wybór platformy, pokazać wybraną technologię oraz zaprezentować partnera. Piotr Zaremba, prezes Electromobility Poland udziela dużego wywiadu portalowi wnp.pl

"Kupienie sobie trochę spokoju, ciszy medialnej, to była nasza świadoma decyzja. Duże międzynarodowe negocjacje lubią ciszę i często najwięcej w takich rozmowach osiąga się wówczas, kiedy nie ma wokół nich głośnej, publicznej dyskusji.
Teraz jesteśmy gotowi, żeby pokazać efekty naszych prac i w drugiej połowie listopada ujawnić więcej szczegółów. Przede wszystkim jednak trzeba było dokończyć negocjacje, co było dużym wysiłkiem całego zespołu, wspieranego przez globalne firmy doradcze. To wsparcie było ważne, jednak główny ciężar negocjacji spoczywał na naszym zespole, który tworzyli pracownicy EMP odpowiedzialni za kluczowe obszary rozwoju projektu. Trzon zespołu pracował nad platformą, ale równolegle aktualizowaliśmy strategię produktu, bo rynek i oczekiwania klientów się zmieniają, podobnie jak dostępność komponentów na rynku czy zmiana cen surowców" Piotr Zaremba, prezes Electromobility Poland

"Trzecim tematem była sama fabryka. Formalności związane z terenem i jego przekazaniem są w gestii władz Jaworzna i Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, a my pracowaliśmy nad przygotowaniem projektu budowlanego fabryki, żeby po objęciu terenu móc jak najszybciej wystąpić o pozwolenie na budowę. Pracowaliśmy także nad layoutem fabryki z firmą Durr Systems, potem z inwestorem zastępczym, firmą Prochem, opracowaliśmy projekt koncepcyjny, a teraz pracujemy nad projektem budowlanym."
- dodaje Zaremba

W wywiadzie na wnp.pl z konkretów mamy:

1. W drugiej połowie listopada Electromobility Poland ma ogłosić wybór platformy, pokazać wybraną technologię oraz zaprezentować partnera

2. Na przełomie 2022/2023 na terenie przeznaczonym pod fabrykę Izery mają się rozpocząć prace przygotowawcze

3. Wizualizacje czyli obrazki pokazujące jak fabryka może wyglądać

Z rozmowy wynika również, że Skarb Państwa docelowo wyjdzie jako udziałowiec z tego projektu i być może drogą pozyskiwania kapitału będzie oferta publiczna

Źródło-CIRE.PL

Więcej w temacie IZERY