Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Wtorek, 26 Październik 2021r.

W Centrum Partnerstwa Społecznego „Dialog” w Warszawie rozpoczęły się rozmowy na temat projektu Umowy Społecznej dotyczącej transformacji sektora elektroenergetycznego i branży górnictwa węgla brunatnego, w tym wydzielenia wytwórczych i wydobywczych aktywów węglowych ze spółek Skarbu Państwa.

Projekt Umowy został przekazany przez stronę społeczną na ręce wiceministra aktywów państwowych Artura Sobonia, Pełnomocnika Rządu do Spraw Transformacji Spółek Energetycznych i Górnictwa Węglowego. Po omówieniu głównych założeń projektu Umowy Społecznej uzgodniono, że dalsze prace na jej treścią prowadzone będą w ramach zespołów eksperckich, które zajmą się zagadnieniami z zakresu prawa pracy, zmian legislacyjnych oraz transformacji regionów.

Wszystkim stronom uczestniczącym w rozmowach zależy na wypracowaniu najlepszych rozwiązań dla Pracowników objętych procesem transformacji. Rozwiązania wypracowane w ramach poszczególnych zespołów eksperckich zostaną omówione na spotkaniu plenarnym w Centrum Partnerstwa Społecznego „Dialog”, które zaplanowane zostało na drugą połowę września 2021 roku.

W spotkaniu udział wzięli przedstawiciele strony rządowej, strony społecznej oraz strony pracodawców Zespołu Trójstronnego ds. Branży Energetycznej i Trójstronnego Zespołu ds. Branży Węgla Brunatnego.

Źródło CIRE

Więcej o umowie społecznej