Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Środa, 20 Styczeń 2021r.
11.01.2021 Sytuacja pandemiczna w GK Enea
Dodano: 11 Styczeń 2021r. 08:55

Od publikacji ostatniej informacji – 30 grudnia – 46 Pracowników naszej Grupy (bez LW Bogdanka) otrzymało pozytywne wyniki testów na koronawirusa. Do tej pory zachorowało 1022 osób. Przybyło 42 ozdrowieńców, w sumie jest ich już 950. Sytuacja epidemiczna w naszej Grupie oraz w kopalni Bogdankapozostaje stabilna. Sytuacja w Enea Operatorze: Liczba Pracowników objętych kwarantanną GIS-34 .Aktualna liczba Pracowników ze stwierdzonym zakażeniem SARS-CoV-2-33. Liczba Pracowników ze stwierdzonym zakażeniem SARS-CoV-2 od początku epidemii-398

Epidemia koronawirusa sprawiła, że rok 2020 zapamiętamy jako szczególny. Z nadzieją wchodzimy w 2021 rok, który może być inny i stać pod znakiem zwycięstwa nad pandemią, jeśli – jako społeczeństwo – wykażemy się odpowiedzialnością, szczepiąc się przeciwko COVID-19.

Już za tydzień, 15 stycznia ruszą ogólnopolskie zapisy na szczepienia dla osób z tzw. pierwszej grupy, wśród której są m.in. osoby powyżej 60 roku życia. Zgodnie z przyjętymi założeniami, chętni będą szczepieni począwszy od osób najstarszych, z pierwszeństwem dla tych którzy są aktywni zawodowo, są w trakcie diagnostyki i leczenia wymagającego ciągłego kontaktu z placówkami ochrony zdrowia oraz osób z chorobami współistniejącymi, zwiększającymi ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19.

Od połowy grudnia działa bezpłatna, całodobowa infolinia Narodowego Programu Szczepień przeciw COVID-19. Pod numerem 989 konsultanci odpowiadają na pytania dotyczące organizacji szczepień, kwestii związanych z przygotowaniem się i podaniem szczepionki. Wszystkich, którzy mają pytania, wątpliwości czy też obawy, zachęcamy do kontaktu z infolinią, za pośrednictwem której przekazywane są aktualne i wiarygodne informacje. Znajdziecie je również na stronie www.gov.pl/szczepimysie. Po 15 stycznia przez infolinię będą mogli zapisywać się na szczepienie chętni z tzw. pierwszej grupy.

Wcześniejsze raporty