Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Środa, 27 Maj 2020r.

7 kwietnia 2020 r. u jednego z pracowników Elektrowni Kozienice zostało potwierdzone zakażanie koronawirusem. W związku z tym część pracowników tej elektrowni została objęta kwarantanną

Enea Wytwarzanie, do której należy Elektrownia Kozienice zlokalizowana w Świerżach Górnych koło Kozienice, potwierdza, że u jednego z pracowników Elektrowni Kozienice zostało potwierdzone zakażenie koronawirusem.

„Potwierdzamy, że u jednego z pracowników Elektrowni Kozienice zostało potwierdzone zakażenie, w związku z tym część pracowników Elektrowni została objęta kwarantanną. Działamy ściśle według obowiązujących procedur i pozostając w kontakcie z odpowiednimi służbami, których zadaniem jest ustalanie między innymi ognisk choroby”
- informuje Piotr Kutkowski, rzecznik Enei Wytwarzanie.

Z otrzymanych informacji wynika, że oprócz już prowadzonych działań prewencyjnych, jak na przykład mierzenie temperatury wszystkim osobom wchodzącym na teren elektrowni, przechodzenie wszystkich pracowników przez maty dekontaminacyjne, czy ograniczenie przemieszczania się na terenie przedsiębiorstwa, obecnie pracownicy przy wejściu na teren przedsiębiorstwa zaopatrywani są w jednorazowe rękawice i maseczki ochronne, które bezwzględnie muszą używać przez cały dzień pracy, a każdy z pracowników został także zaopatrzony w indywidualne środki dezynfekcyjne.

Zarządzana przez Eneę Wytwarzanie  Elektrownia Kozienice jest największym w Polsce producentem energii  elektrycznej z węgla kamiennego. Moc zainstalowana elektryczna elektrowni  Kozienice to blisko 4,1 tys. MW. W grudniu 2017 roku przekazano do eksploatacji w tej elektrowni blok nr 11 o mocy 1075 MW. Nowa jednostka zwiększyła moce wytwórcze grupy Enea do około 6,2 GW.

Źródło -Wnp.pl/Energetyka