Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Środa, 27 Maj 2020r.
8.04.2020 Negocjacje płacowe w Enea Oświetlenie
Dodano: 8 Kwiecień 2020r. 13:52

W Enea Oświetlenie kontynuowano negocjacje, których celem jest podpisanie porozumienia płacowego w tej Spółce. Większość strony społecznej  uczestniczyła w nich na zasadzie wideo i  telekonferencji.  Stronę pracodawcy podczas  negocjacjach reprezentowali - Mariusz Kądziołka - Prezes Zarządu i Adrian Moliński - Członek Zarządu ds. Ekonomicznych

Przybyłych na spotkanie i biorących udział w negocjacjach przywitał prezes M. Kądziołka.

Odczytano protokół z ostatnich negocjacji, które odbyły się w lutym 2020 r. Prezes podkreślił, że od ostatniego spotkania sytuacja diametralnie się zmieniała, dlatego propozycja zarządu z lutego jest już nie aktualna. Prezes Moliński przedstawił sytuacje ekonomiczną Spółki. Po tym oświadczeniach stronie społecznej przedstawiono nową propozycję zarządu -jednorazowe świadczenie pieniężne, które zostanie wypłacone pod warunkiem  potwierdzenia przez związki zawodowe, że wypłata ta wyczerpuje oczekiwania płacowe w 2020 r. w Spółce.

Przerwy, nowe propozycje i postąpienia strony społecznej nie spowodowały zmiany nastawienia zarządu Enea Oświetlenie. Zdaniem zarządu ich propozycja jest optymalna i nie zamierzają jej modyfikować. Taka postawa pracodawcy doprowadziła do sytuacji ,że nie udało się uzgodnić wspólnego stanowiska i tym samym Pracownicy Enea oświetlenie jako jedyni w Grupie Kapitałowej Enea nie otrzymają żadnej premii rekompensującej brak podwyżek od początku roku jeszcze przed Świętami Wielkiej Nocy.

Strony ustaliły, że następne negocjacje odbędą się 29 kwietnia 2020 r.

Więcej szczegółów do uzyskania w siedzibach NSZZ Solidarność.