Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Środa, 27 Maj 2020r.

Za pośrednictwem Fundacji Enea do placówek medycznych walczących z koronawirusem trafiło 2,1 mln zł. Przekazane środki są przeznaczane – zgodnie z zapotrzebowaniem szpitali – m.in. na sprzęt medyczny oraz środki higieny i ochrony osobistej. Grupa Enea sprawnie działa w obliczu zagrożenia epidemicznego, zapewniając bezpieczeństwo energetyczne milionom Polaków i wspierając  działania rządu ograniczające rozprzestrzenianie się wirusa.

Pomoc finansowa dotarła do ośmiu placówek z terenu działania Grupy Enea. Wyboru trzech dokonało Ministerstwo Zdrowia, zgodnie z zapotrzebowaniem zgłaszanym przez szpitale. Proces ten koordynuje Ministerstwo Aktywów Państwowych.

„Kierujemy naszą pomoc tam, gdzie jest ona najbardziej potrzebna. Do placówek medycznych, które są na pierwszej linii w walce z wirusem. Podejmujemy aktywne działania w trosce o zdrowie naszych klientów, pracowników i wszystkich, z którymi współpracujemy. W naszych istotnych spółkach odpowiedzialnych za wytwarzanie i dystrybucję energii elektrycznej oraz ich wsparcie, uruchomiliśmy dodatkowe procedury ochronne dla zapewnienia ciągłości procesów operacyjnych związanych z zapewnieniem nieprzerwanych dostaw energii elektrycznej dla klientów indywidualnych i przemysłu”  prezes Enea S.A. Mirosław Kowalik.

Wsparcie finansowe od Grupy Enea zostało przekazane następującym placówkom:

Wojewódzkiemu Szpitalowi Obserwacyjno-Zakaźnemu im. Tadeusza Browicza w Bydgoszczy,

Zespołowi Opieki Zdrowotnej w Busku-Zdroju (woj. świętokrzyskie),

Powiatowemu Centrum Medycznemu w Grójcu (woj. mazowieckie),

Samodzielnemu Publicznemu Zespołowi Zakładów Opieki Zdrowotnej w Kozienicach,

Szpitalowi Klinicznemu Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu,

Radomskiemu Szpitalowi Specjalistycznemu im. dr. Tytusa Chałubińskiego,

Samodzielnemu Publicznemu Wojewódzkiemu Szpitalowi Zespolonemu w Szczecinie,

Szpitalowi Uniwersyteckiemu im. Karola Marcinkowskiego w Zielonej Górze.

„W obliczu epidemii musimy dbać o swoje bezpieczeństwo, ale i solidarnie – wspólnymi siłami – pomagać tym, którzy tej pomocy potrzebują. Jako firma odpowiedzialna społecznie otaczamy opieką nie tylko pracowników, ale i klientów oraz całe społeczności, dla których pracujemy i dbamy o nieprzerwane dostawy energii elektrycznej”Andrzej Kojro, prezes Enei Operator.

„ Szpitale pracują w trudnych, szczególnych warunkach. Chcemy wesprzeć te działania, by w najtrudniejszych chwilach zapewnić wszystkim potrzebującym niezbędną pomoc i opiekę. Jednocześnie z zaangażowaniem i odpowiedzialnie pracujemy na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa energetycznego kraju” –  Antoni Józwowicz, prezes Enei Wytwarzanie.

Spółki Grupy Enea aktywnie włączyły się w rządowe i obywatelskie działania na rzecz ograniczania rozprzestrzeniania się koronawirusa. Grupa konsultantów, na co dzień obsługujących klientów Enei, wspiera teraz pracę infolinii NFZ, usprawniając obsługę w tym kanale kontaktu. Część służbowej floty samochodowej ze spółek Grupy będzie użyczona szpitalom i laboratoriom, by wesprzeć obsługę logistyczną i zapewnić szybki oraz sprawny transport. Enea Połaniec przekazała 3 000 sztuk maseczek szpitalom w Staszowie i Kielcach.

Grupa Enea dostosowała swój model pracy do nowych warunków: wprowadzono pracę zdalną, dodatkowe środki ostrożności w elektrowniach w Kozienicach oraz Połańcu i instalacjach produkujących ciepło dla mieszkańców w Pile i Białymstoku, a także procedury awaryjne, by zachować ciągłość zarządzania siecią energetyczną i produkcji oraz dostawy energii elektrycznej. W trosce o zdrowie klientów i pracowników zamknięte zostały Biura Obsługi Klienta, a wszelkie sprawy klienckie można załatwiać poprzez zdalne kanały kontaktu: infolinię, czat, e-BOK.

Wcześniejsza pomoc.