Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Środa, 27 Maj 2020r.

Sztab kryzysowy w Operatorze poinformował stronę społeczną o działaniach prewencyjnych związanych z pandemią koronawirusa: - Rozdzielenie obsady dyspozycji na co najmniej 2 lokalizacje - Ograniczenie dostępu do pomieszczeń dyspozycji, - Zakaz wyjazdu dla pracowników ruchu na szkolenia itp., - Ozonowanie pomieszczeń, - Monitoring dyspozycji/ absencji,- Obowiązek pomiaru temperatury przed wejściem do dyspozycji,- Dodatkowa higiena na stanowiskach pracy.

Działania te mają na celu zapewnienie ciągłości dostaw energii elektrycznej, oraz ciągłości pracy dyspozycji ruchu.

Poinformowano nas, że strona pracodawcy przygotowała projekt porozumienia kierowanego do Pracowników Departamentu Zarządzania Ruchem. Porozumienie  przygotowano na okoliczność wystąpienia przypadku zarażenia koronawirusem i konieczności skoszarowania Pracowników tego Departament. Z przedstawionej informacji dowiedzieliśmy się, że ma dotyczyć między innymi warunków pracy i płacy. Dlatego poprosiliśmy o przesłanie nam tego dokumentu.

Pracodawca obiecał nam przesłać dzisiaj projekt porozumienia.

Wcześniejsze spotkania w Operatorze.

Aktualna lista zachorowań w Polsce