Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Środa, 27 Maj 2020r.

Podczas procedowania ustawy „Tarcza antykryzysowa” w sposób niezapowiedziany i bez konsultacji, na wniosek Klubu Parlamentarnego PiS, wprowadzone zostały zmiany dające prawo odwoływania członków Rady Dialogu Społecznego przez Prezesa Rady Ministrów. Zgodnie z nimi można odwołać członka rady nie tylko z powodu stwierdzenia kłamstwa lustracyjnego, ale praktycznie z każdego innego jaki Premier uzna za właściwy. Nowelizacja daje mu w tym zakresie całkowitą dowolność - napisał do Prezydenta Andrzeja Dudy w imieniu NSZZ Solidarność Piotr Duda, przewodniczący Związku. Zwrócił się o jednoznaczne stanowisko i interwencję na etapie prac w Senacie.

Przyjęta nowelizacja ustawy o rozwiązaniach związanych z COVID-19, wprowadzająca kilka istotnych zmian dla branży paliwowo-energetycznej.

Zmiany dotyczą m.in. odnawialnych źródeł energii, przedsiębiorstw energochłonnych, legalizacji liczników, badań technicznych urządzeń, uprawnień do eksploatacji oraz stacji ładowania aut elektrycznych.

Znowelizowana ustawa przewiduje między innymi:

-Odroczenie badań technicznych na 6 miesięcy. Odroczenie może nastąpić pod warunkiem, że w urządzeniu nie wprowadzano zmian i że, zdaniem eksploatującego, nie zagraża ono zdrowiu, życiu, mieniu lub środowisku.

-Odroczenie legalizacji liczników na 6 miesięcy. Odroczenie może nastąpić pod warunkiem, że w urządzeniu nie wprowadzano zmian i że, zdaniem eksploatującego, spełnia ono wymagania, w szczególności w zakresie charakterystyk metrologicznych oraz nie zagraża ono dokładności pomiarów, zdrowiu, życiu, mieniu lub środowisku.

-Uprawnienia energetyków zachowują ważność. Osoby zajmujące się eksploatacją sieci i urządzeń energetycznych, których świadectwa kwalifikacyjne tracą ważność pomiędzy 1 mara a 30 czerwca, będą mogły nadal wykonywać swoje zadania. Ważność świadectw automatycznie przedłużyć się do końca roku.

Tarcza antykryzysowa

Uwzględniono postulat NSZZ Solidarność

Prezedent podpisał ale skierował do Trubunału.