Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Środa, 27 Maj 2020r.
27.03.2020 Negocjacje płacowe w Enea Serwis
Dodano: 27 Marzec 2020r. 14:53

W Enea Serwis po przerwie ogłoszonej 25 marca 2020 r.  kontynuowano negocjacje, których celem jest podpisanie porozumienia płacowego w Enea Serwis. Z oczywistych względów negocjacje odbyły się za zasadzie wideokonferencji.

Zarząd przyszedł na spotkanie z gotowym swoim stanowiskiem premia na Święta Wielkanocne  i kontynuacja negocjacji płacowych pod koniec kwietnia. Strona społeczna ostrzegła zarząd, że taka postawa nie ma nic wspólnego z negocjacjami. Kolejne nasze postąpienia i przerwy nie spowodowały zmiany stanowiska zarządu. Pandemia i spowolnienie gospodarcze podobno nie pozwala zarządowi na nic więcej. Dziwne, bo wczoraj kolejna Spółka Grupy Kapitałowej Enea-Enea Wytwarzanie  potrafiła się dogadać i zawarła porozumienie płacowe. Pandemia uniemożliwia nam prowadzenie akcji protestacyjnych zgodnie z ustawą o rozwiązywaniu sporów zbiorowych. Pracodawca jak widać z powyższej relacji, wykorzystuje to. Pracownicy Serwisu wykonują zadania Operatora w czasie pandemii, i nie powinni być traktowani jak „dzieci gorszego Boga”. Postępowanie zarządu skłania nas do wniosku- Spółka Enea Serwis powinna zostać jak najszybciej wchłonięta przez Operatora. Na koniec negocjacji złożyliśmy propozycję chociaż minimalnego podwyższenia premii na Święta Wielkanocne podobnie jak w Enea Centrum. Niestety i na tą propozycję nie dostaliśmy pozytywnej odpowiedzi. Zarząd ustosunkuje się do niej we wtorek 31 marca 2020. Takie postępowanie zarządu może doprowadzić do wybuchu niekontrolowanych oddolnych protestów, odpowiedzialność za nie spadnie na zarząd Enea Serwis.

31 marca zarząd podjął decyzję o wypłacie rekompenasty w wysokości 1100 zł. do 10 kwietnia 2020 r.

Więcej szczegółów do uzyskania w siedzibach NSZZ Solidarność.

Wcześniejsze negocjacje.