Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Wtorek, 07 Lipiec 2020r.
25.03.2020 Nie tylko o płacach w Enea Serwis
Dodano: 25 Marzec 2020r. 13:52

Po dłuższej przerwie kontynuowano rozmowy, których celem jest podpisanie porozumienia płacowego w Enea Serwis. Spotkanie odbyło się za zasadzie wideokonferencji.

Zanim doszło do rozmów płacowych strona pracodawcy poruszyła inne tematy:

1. Pandemia. Wysłuchaliśmy  zarządu z podjętych działań związanych z ochroną Pracowników przed zarażeniem się koronawirusem. W Serwisie powołano zespół roboczy do spraw przeciwdziałania pandemii. Generalnie wszystkie działania w tym zakresie we wszystkich spółkach GK są bardzo podobne. Kto może to pracuje zdalnie. Nie są rozpoczynane nowe inwestycje. Kontynuowane są tylko rozpoczęte wcześniej zlecenia. Są problemy z terminową realizacją zleceń ze względu na utrudnienia które występują w otoczeniu gospodarczym wynikające z ograniczeń ze względów epidemiologicznych. Na ten moment sytuacja jest pod kontrolą.

2. Zmiana miesięcznego limitu nadgodzin. Pracodawca wystąpił z taką inicjatywą. Strony wypowiedziały swoje argumenty za i przeciw. Nie udało się w dniu dzisiejszym dojść do konsensu w tym temacie.

3.Regulamia Systemu Zarządzania Przez Cele.  Przedstawiono nam informację na temat wprowadzanego regulaminu który określa teraz sposób rozdysponowania środków z 2,5 krotności premii dla grupy stanowisk zarządzania.Dyskusja jaka się wywiązała nie doprowadziła do uzgodnień. Temat do rozpatrzenia w późniejszym terminie.

Następnie przystąpiliśmy do głównego punktu- negocjacji płacowych. Pracodawca poinformował nas o trudnościach związanych z pandemią koronawirusa i przedstawił swoją propozycję, która nie zyskała akceptacji strony społecznej. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom pracodawcy strona związkowa złożyła swoją propozycję. Krótkie negocjacje nie doprowadziły do zawarcia porozumienia płacowego w Enea Serwis. Ustalono, że negocjacje będą kontynuowane 27 marca 2020 r.

Szczegóły do uzyskania w siedzibach NSZZ Solidarność.

Inne spotkania w ES