Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Wtorek, 07 Lipiec 2020r.

Na temat opublikowanych wczoraj projektów rozporządzeń premiera w sprawie szczegółowego zakresu działania ministerstw klimatu i aktywów państwowych - pisze "Rzeczpospolita".

Rozporządzenia, które trafią do podpisu premiera związane są z wejściem w życie ustawy ze stycznia 2020 r. o zmianie ustawy o działach administracji rządowej oraz niektórych innych ustaw. Ustawa ta wprowadza m.in. dwa nowe działy administracji rządowej - aktywa państwowe oraz klimat. Zgodnie z nią Ministrowi Aktywów Państwowych powierzono dział administracji rządowej - aktywa państwowe, a Ministrowi Klimatu, obok działu klimat, także dział energia.

Jak odnotowuje "Rzeczpospolita", po wejściu rozporządzeń w życie, co ma nastąpić z dniem ich podpisania przez premiera, dział energia trafi do Ministerstwa Klimatu. Dziennik zwraca jednak uwagę, że wprowadzenie rozporządzeń w życie nie sprawi automatycznego przeniesienia na ministra klimatu nadzoru nad spółkami energetycznymi. "Rz" ustaliła w resorcie klimatu, że to wymaga też wydania odpowiedniego rozporządzenia.

Jak komentuje dziennik, docelowe przejście spółek energetycznych doda skrzydła resortu klimatu może oznaczać, że mocniej skręcimy w stronę zielonej transformacji.

Źródło-CIRE.PL