Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Piątek, 10 Kwiecień 2020r.

Stało się już tradycją, że w obecnym czasie (pandemia koronawirusa) wszystkie spotkania stron dialogu społecznego odbywają się w formie telekonferencji. Nie inaczej było w Enea Pomiary.

Spotkanie rozpoczęła informacja zarządu z podjętych działań związanych z ochroną Pracowników przed zarażeniem się koronawirusem. Strona społeczna otrzymała szczegółową informację na ten temat w specjalnie opracowanej  prezentacji .Poinformowano nas też, że w Spółce powołano Zespół roboczy ds. zapobiegania, przeciwdziałania i zwalczania COVID-19. Przedstawiono nam skład zespołu. Zespół jest upoważniony do wydawania niezbędnych zaleceń i poleceń dotyczących zapobiegania, przeciwdziałania i zwalczania COVID-19. Zgłosiliśmy swoje sugestie, którymi tematami powinien się zając Zespół.

Następnie przystąpiliśmy do negocjacji płacowych. Pracodawca poinformował nas o trudnościach finansowych jakie już się pojawiły, a które nie są do przewidzenia w przyszłości. Podkreślono, że podstawowym obowiązkiem pracodawcy jest zachowanie miejsc pracodawcy w Spółce. Krótkie negocjacje nie doprowadziły do zawarcia porozumienia płacowego w Enea Pomiary. Ustalono, że negocjacje będą kontynuowane 31 marca 2020 r.

Szczegóły do uzyskania w siedzibach NSZZ Solidarność.

Wcześniejsze spotkania w EP