Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Piątek, 10 Kwiecień 2020r.

W związku z zagrożeniami wynikającymi z rozprzestrzeniania się wirusa SARS-CoV-2 oraz ogłoszeniem stanu zagrożenia epidemicznego Ministerstwo Aktywów Państwowych (MAP) chce przesunąć termin wejścia w życie rozporządzenia Ministra Energii z sierpnia 2019 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy urządzeniach energetycznych.

Jak tłumaczy MAP rozporządzenie z dnia 28 sierpnia 2019 r. od 26 marca 2020 r. zmienia zasadniczo wymagania i zasady organizacji bezpieczeństwa i higieny w odniesieniu do wszystkich prac związanych z eksploatacją urządzeń energetycznych poprzez nałożenie szeregu obowiązków. Resort podkreśla przy tym, że rozporządzenie dotyczy prac, które są wykonywane zarówno przez pracowników spółek posiadających urządzenia energetyczne jak i podmioty świadczące usługi na ich rzecz, czyli wywiera istotny wpływ na funkcjonowanie Operatora Systemu Przesyłowego, a także wszystkich Operatorów Sieci Dystrybucyjnych (OSD) i wytwórców energii. W ocenie ministerstwa, w związku z obecną sytuacją spowodowaną pojawieniem się wirusa SARS-CoV-2 oraz przyjętymi środkami mającymi na celu zapobieganie jego rozprzestrzenianiu, nie jest możliwe przeprowadzenie planowanych czynności i skuteczne wdrożenie postanowień rozporządzenia w zakładanym terminie.

Jednocześnie MAP stoi na stanowisku, że wejście w życie przepisów w przyjętym terminie, może mieć negatywny wpływ na ciągłość działania KSE. Dlatego ministerstwo w projekcie rozporządzenia wnioskuje o przesunięcie terminu ich wejścia w życie o 6 miesięcy.

Projekt rozporządzenia MAP