Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Piątek, 10 Kwiecień 2020r.
20.03.2020 Zmiany w Radzie Nadzorczej Enei
Dodano: 20 Marzec 2020r. 09:52

Nadzwyczajne walne zgromadzenie (NWZ) Enei podjęło w czwartek uchwały w sprawie zmian w składzie rady nadzorczej spółki. NWZ zdecydowało o powołaniu się do składu rady nadzorczej Enei Izabeli Felczak-Poturnickiej oraz Mariusza Fistka. Jednocześnie NZW podjęło uchwałę o powierzeniu Izabeli Felczak-Poturnickiej funkcji przewodniczącej rady nadzorczej spółki.

W budynku w którym odbywał sie NWZ, poza pojedynczymi osobami w recepcji, nie było osób postronnych. Z windy, przy której wyłożone były środki dezynfekujące, korzystali tylko uczestnicy NWZ. Pomieszczenia, w tym windy i korytarze, były stale dezynfekowane. Zmniejszono liczbę osób z obsługi technicznej. Woda do picia dostępna była wyłącznie w pojedynczych szklanych butelkach. Uczestnikom obrad zapewniono także jednorazowe rękawiczki, tak aby na etapie podpisywania listy obecności uniknąć bezpośredniego kontaktu z tym samym długopisem. W sali przebywało 12 osób. Wszystkie osoby znajdowały się w odległości min. 1,5 m od siebie.

Izabela Felczak-Poturnicka  jest absolwentką ekonomii na Wydziale Handlu Zagranicznego i Gospodarki Światowej Wyższej Szkoły Handlu i Prawa im. Ryszarda Łazarskiego w Warszawie oraz studiów doktoranckich z zakresu zarządzania i finansów w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie. Ukończyła również studia podyplomowe z zakresu metod wyceny spółek kapitałowych w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie. Od 2005 r. jest członkiem Centrum Informacji i Organizacji Badań Finansów Publicznych i Prawa Podatkowego Krajów Europy Środkowej i Wschodniej przy Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku. Jest także autorką oraz współautorką materiałów naukowych z zakresu ekonomii. Posiada uprawnienia audytora wewnętrznego systemów zarządzania jakością ISO 9001.

Obecnie radca ministra koordynujący prace zespołu polityki właścicielskiej w Ministerstwie Energii.W latach 2005-2016 pełniła różne funkcje w Ministerstwie Skarbu Państwa. W 2016 roku pełniła obowiązki prezesa Zarządu Polskiego Holdingu Nieruchomości S.A. Jest Przewodniczącą Rady Nadzorczej Polskiego Holdingu Nieruchomości S.A. Jako przedstawiciel Skarbu Państwa zasiadała w Radach Nadzorczych: Jastrzębskiej Spółki Węglowej S.A., ZEW Niedzica S.A., MERAZET S.A., Z.Ch. ZACHEM S.A. oraz MERITUM BANK ICB S.A.

Posiada bogate doświadczenie w zakresie nadzoru właścicielskiego nad spółkami strategicznymi. Brała udział przy realizowaniu wielu transakcji na rynku kapitałowym, m.in. wprowadzenie na warszawką giełdę spółek GPW S.A., JSW S.A., PZU S.A. Posiada doświadczenie w zakresie audytu finansowego, wdrażania programów restrukturyzacyjnych oraz oceny efektywności prowadzonych w spółkach projektów inwestycyjnych.

O zwołanie NWZ oraz umieszczenie w porządku obrad punktów dotyczących zmian w radzie nadzorczej wnioskowało w lutym Ministerstwo Aktywów Państwowych.  Przypominamy, że 6 lutego rezygnację z członkostwa w RN Enei złożył jej przewodniczący Stanisław Hebda. Jako przyczynę rezygnacji podano względy osobiste.

Obecnie rada nadzorcza Enei pracuje w składzie: Izabela Felczak-Poturnicka (przewodnicząca), Bartosz Nieścior (wiceprzewodniczący), Mariusza Fistka, Michał Jaciubek, Paweł Andrzej Koroblowski, Ireneusz Kulka, Maciej Mazur, Piotr Mirkowski, Mariusz Pliszka oraz Roman Stryjski.

Źródło-CIRE.PL

Wcześniejsze zmiany w RN