Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Piątek, 10 Kwiecień 2020r.

Przewodniczący NSZZ Solidarność Piotr Duda zapowiedział interwencję w Komisji Europejskiej w celu zawieszenia systemu handlu emisjami CO2 na czas kryzysu koronawirusa.

P.Duda był gościem programu "W tyle wizji" na kanale TVP Info. Komentował rządowy program tarczy antykryzysowej mający ulżyć przedsiębiorcom doświadczonym epidemią koronawirusa, z którą wiąże się konieczność izolacji ograniczająca działalność gospodarczą.

Zdaniem przewodniczącego Dudy takim obciążeniem jest również "opłata klimatyczna", czyli system handlu emisjami CO2 EU ETS zobowiązujący sektor energetyczny do wykupywania darmowych uprawnień lub opłacania nadprogramowych emisji dwutlenku węgla towarzyszących produkcji energii.

Na pytanie jak ocenia propozycje rządu wsparcia przedsiębiorców i pracowników szef Solidarności stwierdził, że lepiej aby go nie było. Odnosząc się do samego projektu pochwalił zawarte w tarczy rozwiązania -„To bardzo dobre rozwiązania. Uważam, że są w większości dobre, ale sytuacja jest dynamiczna, więc będziemy je na bieżąco modyfikować” Wskazał, że już dzisiaj zapowiadane jest wydłużenie do świąt decyzji i zamknięciu szkół, więc będzie trzeba wydłużyć czas wypłacania zasiłku opiekuńczego. Jak również rozszerzyć dla opiekunów dzieci niepełnosprawnych.
Przewodniczący ostro ocenił wcześniejsze działania antykryzysowe, które miały miejsce podczas rządów koalicji PO-PSL-Specjalnie nie mówimy dzisiaj o pakcie antykryzysowym, bo to nasuwałoby skojarzenia z rządem Donalda Tuska, który w poprzednim kryzysie nic nie zrobił dla pracowników” Na pytanie o reakcję opozycji wobec „Tarczy antykryzysowej” przewodniczący uznał, że nie można tej sytuacji wykorzystywać do partykularnych interesów-„ Nie zdziwiłbym się gdyby opozycja licytowała się w parlamencie i próbowała na tym coś ugrać” Na koniec Piotr Duda zapowiedział, ze Solidarność wystąpi do UE o zawieszenie opłat klimatycznych- „W sytuacji pandemii koronawirusa Covid 19 konieczne jest zawieszenie opłat za emisję CO2 pobieranych w ramach Europejskiego Systemu Handlu Emisjami (ETS). To miliardy zł, które dzisiaj potrzebne są polskiej, ale i unijnej gospodarce. To również gwarancja niepodnoszenia cen energii dla odbiorców indywidualnych, którzy z powodu obniżenia zarobków, lub nawet z powodu utraty pracy mogą nie być w stanie płacić wyższych rachunków za prąd. Droższy prąd oznacza również wyższe ceny w sklepach. Dlatego jako NSZZ „Solidarność” podjęliśmy decyzję o złożeniu takiego wniosku do Komisji Europejskiej. Wniosek zostanie ukończony w poniedziałek, tj. 23 marca, a wysłany we wtorek. Mamy nadzieję, że Komisja Europejska, która absolutnie nie radzi sobie z obecnym kryzysem, szybko podejmie decyzję realnie wspierającą unijne gospodarki”

24 marca 2020r.  P.Duda wysłał pismo do Przewodniczacej Komisji Europejskiej. Treść pisma poniżej

2020.03.24 Pismo Piotra Dudy do Przew. KE