Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Czwartek, 24 Wrzesień 2020r.

Powstanie Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego Solidarność, który stał się zwieńczeniem polskiej drogi do wolności, to bez wątpienia jedno z najważniejszych wydarzeń w najnowszej historii Polski, Europy i Świata. W tym roku będziemy obchodzić 40. rocznicę tego wydarzenia. Głównym akordem uroczystych obchodów tej rocznicy, będzie spotkanie na Placu Piłsudskiego, festyn rodzinny oraz koncert na PGE Narodowym w Warszawie, który planowany jest na 29 sierpnia 2020 r. Weźmie w nim udział co najmniej 50 tys. uczestników.

13 stycznia 2020 r. odbyła się uroczystość podpisania listu intencyjnego, dotyczącego współpracy przy organizacji koncertu na PGE Narodowym, którego sygnatariuszami będą Prezes TVP Jacek Kurski, Wicepremier, Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego Piotr Gliński, Wicepremier, Minister Aktywów Państwowych Jacek Sasin oraz Przewodniczący Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego Solidarność Piotr Duda.

Strony zadeklarowały wolę współpracy przy organizacji koncertu, którego producentem będzie Telewizja Polska.