Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Sobota, 07 Grudzień 2019r.

Od dłuższego czasu pracodawca w Castoramie łamie prawo pracy. Kulminacją  konfliktu na linii pracodawca -pracobiorcy jest  zwolnienie członków władz Komisji Międzyzakładowej NSZZ Solidarność przy Castorama Polska Sp. z o.o. Dyscyplinarki otrzymali związkowcy m.in. z Kalisza, Słupska, Zgorzelca, Lublina, Ostrowca Świętokrzyskiego i Łodzi. Bezpośrednim powodem podobno są wpisy na portalach społecznościowych, które w ocenie pracodawcy nawołują do krytyki jego działań i zdaniem zarządu Spółki działają na szkodę firmy, podważając jej dobre imię.
Władze Związku zwolnienie będących pod szczególną ochroną członków komisji uznały za rażące złamanie prawa i określiły działanie pracodawcy mianem szykanowania pracowników za prowadzenie działalności związkowej.

Żądamy natychmiastowego i bezwarunkowego przywrócenia bezprawnie zwolnionych do pracy na dotychczasowych stanowiskach i na dotychczasowych warunkach, oraz wyciągnięcia konsekwencji dyscyplinarnych w stosunku do osób, które dopuściły się tak bezpardonowych antyzwiązkowych działań w tej firmie. Naruszają one w sposób bezpośredni zarówno polskie prawo (w tym konstytucję), jak i prawo międzynarodowe. Wcześniejsza reakcja związku na łamanie prawa  -wysyłanie pism do władz Castoramy w Polsce i Anglii nie spowodowały wycofania z konfrontacyjnego stylu zarządzania.

Dlatego dzisiaj przed 79 sklepami Castoramy w całej Polsce odbyły się protesty. Również w Gorzowie Wlkp. w sklepie przy ul. Czartoryskiego klientów informowaliśmy o bezprawiu panującym w Castoramie.

Młodzi ludzie zapisują się do związków zawodowych i za to zostają wyrzuceni z pracy. To skandal, że Castorama, jako międzynarodowa korporacja nie przestrzega prawa pracy i konstytucji. To sytuacja kuriozalna.  Zarząd Castoramy nie wie z kim zadarł. My nie odpuścimy, zwolnieni ludzie zostaną przywróceni do pracy. Castorama powinna wiedzieć, że prowadzi działalność w kraju cywilizowanym, gdzie obowiązują pewne normy i standardy. Uruchomimy wszystkie działania prawne i nieprawne. Na pewno tej sytuacji nie odpuścimy, na tym polega solidarność

Pismo do władz Castoramy w Londynie.

Relacja TVP 3 Gorzów

Relacja Radio Gorzów