Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Sobota, 07 Grudzień 2019r.

Z wielkim żalem zawiadamiamy, że dziś rano dotarła do nas informacja o śmierci naszego  Kolegi Wieloletniego Działacza NSZZ Solidarność Mieczysława Plucińskiego

Łączymy się w bólu z Rodziną Mietka.

Anielski orszak niech twą duszę przyjmie,
Uniesie z ziemi ku wyżynom nieba,
A pieśń zbawionych niech ją zaprowadzi,
Aż przed oblicze Boga Najwyższego.

„Wystarczy nieobecność jednej bliskiej osoby, aby cały świat wydawał się wyludniony”

ODSZEDŁ JEDEN Z NAS –MIECZYSŁAW PLUCIŃSKI

Jakże ciężko i trudno jest wypowiadać słowa dotyczące Mietka w czasie przeszłym…

Wszyscy, którzy spotkali Go na swojej drodze mogą za to dziękować Bogu.

Wszystkim, którzy Go nie znali przedstawimy kilka faktów dotyczących jego pracy zawodowej działalności związkowej i społecznej.

Mietek przygodę z energetyką rozpoczął 13 września 1972 r. w Zespole Elektrowni Szczecin. Następnie 14 lipca 1973 r. podjął pracę w Zakładzie Energetycznym Szczecin , gdzie jako elektromonter automatyki i zabezpieczeń pracował do 31 czerwca 1981 r. Od 1 lipca 1981 r. Podjął pracę jako Dyspozytor Rejonowej Dyspozycji Ruchu w Zakładzie Energetycznym Gorzów w Rejonie Energetycznym Dębno. 27 marca 2014 r. przeszedł na zasłużoną emeryturę jako Dyspozytor Rejonowej Dyspozycji Ruchu, Rejonu Dystrybucji Dębno, Enea Operator Oddział Dystrybucji Gorzów Wlkp.

Mietek nigdy nie Ograniczał się tylko do obowiązków wynikających z zajmowanego stanowiska. Zawsze Służył pomocą innym, Angażował się w pracę społeczną. Od samego początku powstania związku Włączył się w działalność NSZZ Solidarność. Od 1989 r. zaczął pełnić funkcje związkowe w Komisji Zakładowej NSZZ Solidarność Zakładu Energetycznego Gorzów (KZ ZE G) - Przewodniczący w Rejonie Energetycznym Dębno, członek Prezydium KZ ZE G. Później w kolejnych kadencjach aż do przejścia na emeryturę w 2014 r. pełnił funkcje członka Prezydium i Zastępcy Przewodniczącego Komisji Międzyzakładowej (od 2003 r. Podzakładowej) NSZZ Solidarność Enea Gorzów Wlkp. Cieszył się dużym zaufaniem wśród Pracowników, którzy wybierali Go najpierw do Rady Nadzorczej Zakładu Energetycznego Gorzów, a później Rady Nadzorczej Enea S.A. Aktywie działał na rzecz społeczności lokalnych. Za swoją pracę społeczną i zawodową wielokrotnie wyróżniany medalami i odznaczeniami: „ Zasłużony dla ZE Gorzów” „Zasłużony dla Województwa Lubuskiego”, „Zasłużony dla NSZZ Solidarność”, „Za zasługi dla Energetyki”, „Zasłużony dla Grupy Kapitałowej Enea”.

16.11.2019 Pogrzeb

Uroczystości pogrzebowe ŚP Mieczysława Plucińskiego rozpoczęła Msza Święta w intencji Zmarłego, która odbyła się w Kościele  Św. Piotra i Pawła w Dębnie.

W Liturgii prowadzonej przez czterech Księży uczestniczyła Rodzina, licznie przybyli koledzy i przyjaciele, delegacje z energetyki oraz związku do którego Mieciu Należał. W ostatniej drodze Miecia uczestniczyły również cztery Poczty Sztandarowe: Organizacji Międzyzakładowej NSZZ Solidarność Enea, Organizacji Podzakładowej NSZZ Solidarność ze Szczecina, Organizacji Podzakładowej NSZZ Solidarność Enea z Gorzowa Wlkp. oraz Koła Łowieckiego z Dębna.

Po Mszy kolumna samochodów udała się do oddalonych o 18 km. Mieszkowic rodzinnej miejscowości Mieczysława, gdzie na Cmentarzu Komunalnym złożono Jego doczesne szczątki.

„Człowiek żyje tak długo, aż nie zginie po nim pamięć”

Mietku Byłeś Człowiekiem Niezwykłym. Twoja niezwykłość przejawiała się każdego dnia w drobnych gestach. Bardzo chętnie Pomagałeś potrzebującym i Udzielałeś się charytatywnie, krzywda innych nigdy nie była Ci obojętna. Miałeś ogromne poczucie humoru. Swoim pozytywnym usposobieniem Dodawałeś otuchy i sprawiałeś, że zły dzień stawał się dla każdego lepszy. Zawsze aktywnie broniłeś praw pracowniczych i Polskiej Energetyki. Swoją wiedzę chętnie Przekazywałeś młodszym kolegom. Zaszczepiłeś nam wartości Bóg Honor Ojczyzna, którymi zawsze się kierowałeś.

I TAKIM CIĘ ZAPAMIĘTAMY

Choć teraz Cię żegnamy to wierzymy, że spotkamy się jeszcze w Domu Pana.

Dzieli nas tylko czas…

Wspomnienie i Ostatnie Pożegnanie