Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Czwartek, 14 Listopad 2019r.

W siedzibie związku w Gorzowie Wlkp. spotkali się członkowie Zarządu Regionu NSZZ Solidarność (ZRG) .

Tematyka obrad:

Uroczystości rocznicowe - ZRG był współorganizatorem  uroczystości upamiętniających rocznicę 31 sierpnia 1980r. oraz rocznicę 31 sierpnia 1982 Podsumowano   przebieg i zaangażowanie  w ich realizację  .

Spotkanie z Posłem RP Jarosławem Porwichem - na zaproszenie ZRG w obradach uczestniczył Poseł z naszego województwa Jarosław Porwich . Walne Zebranie Delegatów ZRG udzieliło posłowi pełne poparcie w nadchodzących wyborach parlamentarnych stąd ta wizyta i dyskusja z posłem na temat zagadnień nurtujących przede wszystkim obszar naszego województwa. Przewodniczący ZRG Waldemar Rusakiewicz zaapelował o czynny udział wszystkich członków naszego związku w wyborach , oczywiście ze wskazaniem na obecnego tu kandydata.

Członkowie ZRG podjęli Uchwałę o wykreśleniu jednej organizacji związkowej -DPS Jasieniec.

Pielgrzymka do Rzymu ​- zostanie rozesłany do organizacji związkowych program Pielgrzymki Solidarności do Rzymu . Chętni mogą zapisywać się w siedzibie Zarządu Regionu .

Spotkanie z Międzyregionalną Sekcją Straży Pożarnej w Świebodzinie - relacje ze spotkania przedstawił przewodniczący ZRG , a sprawa dotyczy konfliktu pracowniczego z Komendantem wojewódzkim .

Sprawy różne:

- pluralizm związkowy w Policji, Straży Granicznej i Służbie Więziennej - przyjęto ustawę regulującą wielozwiązkowość w tych jednostkach mundurowych.

- protest pracowników poczty - pocztowcy rozpoczęli protest okupacyjny w siedzibie poczty głównej.

- posiedzenie Komisji Krajowej - najbliższe posiedzenie KK  odbędzie się  15-16 pażdziernik 2019r.

- kontrola Regionalnej Komisji Rewizyjnej - 18.09.2019r. w siedzibie ZRG została przeprowadzona kontrola , czekamy na protokół RKW.

Ustalono termin następnego posiedzenia ZRG na 29 październik 2019r.

Wcześniejsze zebrania ZRG