Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Sobota, 07 Grudzień 2019r.
22-23.06.2019 II Rowerowa Pielgrzymka do Rokitna.
Dodano: 23 Czerwiec 2019r. 19:30

Katolickie Stowarzyszenie Energetyków „Nazaret” - Oddział Terenowy w Gorzowie Wlkp. po raz drugi zorganizowało dwudniową Pielgrzymkę  Rowerową do Sanktuarium Matki Bożej Cierpliwie Słuchającej w Rokitnie.

Tegoroczna Pielgrzymka odbyła się w Roku Jubileuszowym dla Rokitna (350 rocznica obecności Cudownego Obrazu Matki Bożej Rokitniańskiej w Sanktuarium w Rokitnie ( 1669-2019). Ci którzy z różnych powodów nie mogli jechać rowerem również uczestniczyli w Pielgrzymce. W tym roku tylko czterech Śmiałków przemierzyło rowerami prasę Gorzów-Rokitno-Gorzów (2 x 50 km.). Większość uczestników Pielgrzymki deklarowała, że w przyszłym roku zmierzą się z tym wyzwaniem.  Pogoda dopisała- niebo przeważnie słoneczne, temperatura oscylowała w granicach 25 * C.

Podczas pobytu w Rokitnie był czas dla ducha -wspólny Różaniec, uczestnictwo w Mszy Świętej, adoracja Cudownego Obrazu oraz coś dla ciała-  ognisko, pieczenie kiełbasek oraz spożywanie specjałów przywiezionych przez uczestników Pielgrzymki. W części integracyjnej wystąpił Człowiek Orkiestra -Brat Eugeniusz. W Agapie uczestniczyli księża:- Duszpasterz  Gorzowskich Energetyków Jarosław Zagozda oraz Proboszcz Parafii Katedralnej z Gorzowa Zbigniew Kobus.

W dobrym towarzystwie czas minął bardzo szybko. Wszyscy umawiali sią za rok na III Rowerową Pielgrzymkę.

Organizatorom serdecznie dziękujemy za wzorową organizację.

Więcej zdjęć z tej i innych Pielgrzymek.

Pielgrzymki do Częstochowy