Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Odział Gorzów Wlkp. - Niedziela, 16 Grudzień 2018r.

W Zielonej Górze odbyło się ostatnie w kadencji 2014-2018 posiedzenie Komisji Krajowej NSZZ Solidarność. Jeszcze przewidziane jest posiedzenie KK na dzień przed Krajowym Zjazdem Delegatów w Częstochowie, ale to już będzie właściwie posiedzenie organizacyjne dotyczące Zjazdu.

Posiedzenie KK w Zielonej Górze rozpoczęło się od pożegnania Macieja Jankowskiego, który szefował Solidarności w Zielonej Górze przez 26 lat i który udaje się na związkową emeryturę. Obecny na posiedzeniu Wojewoda Zielonogórski Władysław Dajczak odczytał list minister Elżbiety Rafalskiej.Na posiedzeniu obecne były władze lokalne. Janusz Kubicki, prezydent Zielonej Góry podkreślił, że dla Jankowskiego zawsze najważniejsza była ochrona pracowników i rozwój miasta Zielona Góra. Czesław Fiedorowicz, przewodniczący lubuskiego sejmiku, wskazał zaś, że Solidarność wyznacza dziś prawdziwe standardy życia w Polsce. Fiedorowicz, związany z PSL podkreślił, że Jankowski był i zawsze będzie dla niego autorytetem. „Bez twojej odwagi i mądrości Województwo Lubuskie nigdy by nie powstało” – zwrócił się na koniec osobiście do Macieja Jankowskiego. Przemawiał również ks. prałat Eugeniusz Jankiewicz, który zadeklarował, że Solidarność powinna być głosem upominającym każdą władzę, jeśli łamie prawa społeczne. Kościół nadal będzie wspierał głos „S” jeśli będzie potwierdzeniem odwiecznych wartości duchowych i głosem sumienia, a także jeśli będzie upominać się o prawa pracownicze.  Jankiewicz życzył też, aby patron „S”, męczennik prawdy, pobożnie uczył i wspierał Solidarność, aby ta była orędownikiem ducha prawdy i poszanowania praw każdego człowieka.

Wyraźnie wzruszony uroczystością Maciej Jankowski wskazał, że ponad 26 lat pracował, ale także przyjaźnił się z innymi członkami Solidarności. Te lata szybko minęły, dlatego, że członkowie Solidarności są wspaniałymi ludźmi. „Dziękuję, że miałem zaszczyt i przyjemność z wami współpracować” - zakończył Maciej Jankowski.

Po tych uroczystościach rozpoczęła się część robocza obrad. Z istotnych spraw na tej KK, było przyjęcie uchwały ws. sprawozdania z prac KK za kadencję 2014-2018. Następnie Redaktor Naczelny Tygodnika Solidarność Michał Ossowski przedstawił poprawiającą się sytuację jeśli chodzi o sprzedaż Tygodnika i gorąco namawiał do kolportowania zarówno wersji papierowej jak również elektronicznej. Przewodniczący KK Piotr Duda oraz szef Krajowego Sekretariatu Służ Publicznych omówili sytuację NSZZ Solidarność w Straży Pożarnej. Po „awanturach” wyborczych w krajowej Sekcji Pożarnictwa, Komisja Krajowa rozwiązała tą sekcję, podejmując jednocześnie decyzję o próbie ponownego  jej powołania jeśli będzie taka wola. Przewodniczący KK oraz KSSP do tej pory poczynili wiele zabiegów aby sekcja powstała ponownie, jest obecnie szansa na zarejestrowanie Rady Tymczasowej Sekcji. Niepokojąca jest również sytuacja Solidarności w  Polskiej Grupie Energetycznej. Część związkowców walczy z zarządami spółek energetycznego koncernu zarzucając im utrudnianie działalności związkowej, a inni piszą pisma w ich obronie. Piotr Duda w bardzo ostrych słowach omawiał zaistniałą sytuację. Krajowy Sekretariat Górnictwa i Energetyki organizuje 5 października w Warszawie pikietę pod siedzibą Polskiej Grupy Energetycznej w związku z łamaniem praw pracowniczych. Jeśli pikieta nie przyniesie skutku zapowiadają ogólnopolską manifestację pod siedzibą Ministerstwa Energii  w dniu 19 października.

Omawiano manifestacje, która odbyła się pod siedzibą JYSK w Radomsku w związku z prześladowaniami działaczy związkowych i zwolnieniem przewodniczącego. Przewodniczący z Regionu Łódzkiego – Waldemar Krenc dziękował uczestnikom z całej Polski za udział i zapowiadał dalsze działania łącznie z interwencją u właściciela w Danii. Przed Pielgrzymką Ludzi Pracy odbyła się również manifestacja zorganizowana przez Sekretariat Oświaty, ale nie wyszła ona imponująco, jak na manifestację ogólnopolską – jak stwierdził Piotr Duda. Jak organizujemy tego typu manifestacje, należy je odpowiednio przygotować – podsumował.

Wcześniejsze posiedzenia KK