Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Odział Gorzów Wlkp. - Poniedziałek, 16 Lipiec 2018r.

Rady nadzorcze Energi i Enei zdecydowały, że spółki na NZW Elektrowni Ostrołęka będą głosować za podjęciem uchwały stwierdzającej wyrażenie zgody na zawarcie umowy z generalnym wykonawcą nowego bloku energetycznego: konsorcjum GE Power (lider) i Alstom Power Systems - podały Energa i Enea w oddzielnych komunikatach.

Spółki zastrzegły, że wyrażenie zgody przez RN, jak również ewentualne podjęcie uchwały przez zgromadzenie wspólników Elektrowni Ostrołęka, nie jest równoznaczne z wyrażeniem zgody na wydanie polecenia rozpoczęcia prac (ang. NTP - notice to proceed). Wydanie NTP wymaga bowiem m.in. uprzedniej zgody rad nadzorczych Enei i Energi w tym przedmiocie oraz uprzedniego wyrażenia kierunkowej zgody przez ich walne zgromadzenia na przystąpienie do etapu budowy.

Kilka dni temu Elektrownia Ostrołęka wystosowała wniosek do zgromadzenia wspólników o wyrażenie zgody na zawarcie umowy o zamówienie publiczne z konsorcjum GE Power (lider) i Alstom Power Systems. Oferta konsorcjum o wartości 5,05 mld zł netto, czyli 6,023 mld zł brutto, została wybrana w przetargu ogłoszonym przez Elektrownię Ostrołęka na budowę nowego bloku energetycznego o mocy ok. 1000 MW.

Udziałowcami Elektrowni Ostrołęka są Energa i Enea