Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Odział Gorzów Wlkp. - Wtorek, 25 Wrzesień 2018r.

W Zakopanym spotkali się członkowie Komisji Krajowej NSZZ Solidarność (KK).

Podczas pierwszego dnia obrad odbyła się uroczystość wręczenia Nagrody Człowiek Roku 2017 r. Tygodnika Solidarność abp Markowi Jędraszewskiemu. ”Ekscelencjo, drodzy Państwo, nie mam wątpliwości, że tytuł „Człowieka Roku 2017 Tygodnika Solidarność trafia we właściwe ręce. W imieniu własnym oraz całej redakcji serdecznie gratuluję i dziękuję Księdzu Arcybiskupowi za przyjęcie naszego wyróżnienia” -redaktor naczelny "Tygodnika Solidarność", Michał Ossowski.

Tuż po wręczeniu tytułu Człowieka Roku Solidarność i Uniwersytet Papieski im. Jana Pawła II w Krakowie podpisały akt powołania Międzynarodowego Instytutu Badań Fenomenu Solidarności. Instytut powstanie na Wydziale Filozofii krakowskiej uczelni. Filia Instytutu powstanie w Granadzie, przy tamtejszym biskupstwie. Instytut będzie miał na celu badanie fenomenu Solidarności jako związku zawodowego, jak również jako relacji międzyludzkich.

Po południu ogłoszono przerwę w obradach KK i wspólnie w strefie kibica dopingowaliśmy naszych piłkarzy, którzy podczas Mistrzostw Świata w Rosji rozgrywali pierwszy mecz z Senegalem.

Podczas drugiego dnia obrad zebrani wysłuchali informacji z prac: Prezydium KK, zespołów KK, Rady Dialogu Społecznego, Rady Ochrony Pracy, Sekretariatów branżowych i Zarządów Regionów.  Przedstawiciele Krajowej Komisji wyborczej zdali krótką relację ze stopnia zaawansowania wyborów w związku na kadencję 2018-2022.  Dyskutowano na temat RODO –nowych przepisów odnośnie ochrony danych osobowych i szkoleń w tym temacie. Przedstawiono propozycje rządu dotyczące płacy minimalnej w 2019 r. (2222 zł). Nasza propozycja to 2278 zł. Przekazano też informację w temacie zmiany ustawy o związkach zawodowych.

Dokonano też zaprzysiężenia nowego członka KK –Przewodniczącego Zarządu Regionu w Elblągu –Grzegorza Adamowicza.

KK przyjęła też stanowiska ws: - strajków w 1988 r., -zatrudnianiu obcokrajowców, -wynagrodzeń w budżetówce, -sytuacji w Teatrze Wielkim w Warszawie, oraz odmrożenia odpisu na Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych. Wysłuchano też informacji ws sytuacji w Krajowej Sekcji Pożarnictwa.

Wcześniejsze zabrania KK