Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Odział Gorzów Wlkp. - Niedziela, 27 Maj 2018r.

Nadzwyczajne walne zgromadzenie Enei obradujące w dniu 16 kwietnia br. odwołano ze składu rady nadzorczej spółki Rafała Bargiela, dotychczasowego członka RN oraz Piotra Kossaka, jej dotychczasowego wiceprzewodniczącego. Jednocześnie NZW w skład rady nadzorczej Enei IX wspólnej kadencji powołało Ireneusza Kulkę oraz Pawła Jabłońskiego.

Pierwszy z nich został do rady nadzorczej powołany przez resort energii, na podstawie przysługujących mu uprawnień statutowych, 22 marca 2018 roku, ale dzisiaj w godzinach przedpołudniowych ministerstwo odwołało go z tej funkcji.

Zgodnie z decyzją NZW, uchwała dotycząca powołania Pawła Jabłońskiego do RN Enei wejdzie w życie z chwilą podjęcia z mocą obowiązującą od dnia pozyskania przez kandydata pozytywnej opinii Rady do spraw spółek z udziałem Skarbu Państwa i państwowych osób prawnych.

Po tych zmianach  skład RN Enei  przedstawia się następująco: Stanisław Kazimierz Hebda (przewodniczący), Sławomir Brzeziński, Wojciech Klimowicz, Ireneusz Kulka, Tadeusz Mikłosz, Piotr Mirkowski, Roman Stryjski oraz Rafał Szymański.

Wcześniejsze zmiany w RN Enea.