Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Odział Gorzów Wlkp. - Poniedziałek, 18 Czerwiec 2018r.
7.03.2018 Rozmowy płacowe w Enea Logistyka.
Dodano: 7 Marzec 2018r. 17:29

W Poznaniu w Enea Logistyka zarząd oraz strona związkowa próbowali uzgodnić zasady polityki płacowej w 2018 r. Na początek przedstawiono rozliczenie płac z 2017r. Poznaliśmy aktualny stan zatrudnienia oraz średnią płacę oraz średnią płacę zasadniczą. Zarząd przedstawił wynik spółki za 2017-„diametralnie lepszy w stosunku do 2016 r.” Spółka dołożyła swoją cegiełkę do bardzo dobrego wyniku wypracowanego w GK Enea w 2017 r. Stronę związkową zaniepokoił fakt wypłaty dodatkowych premii, bez stosownych uzgodnień. Na wniosek strony społecznej, strona pracodawcy na następne spotkanie przygotuje informację na temat ilości osób objętych premiowaniem oraz wysokości tych premii.

Po tym wstępie zarząd przedstawił swoje propozycje w rozbiciu na: -podwyżkę płacy zasadniczej (obligatoryjną i uznaniową), -premii za dobre wyniki w 2017 r. –oraz nagrodę na Dzień Energetyka. Propozycje zarządu zdaniem związkowców są za niskie. Pracownicy Logistyki należą do grupy najniżej zarabiających w GK Enea. Przyjęcie propozycji pracodawcy pogłębiłoby tylko ten fakt, dlatego przedstawiliśmy oczekiwania Pracowników. Niestety zarząd na dzień dzisiejszy nie był w stanie zbliżyć się do tych propozycji. Próbowaliśmy uzgodnić chociaż wysokość premii za 2017 r., ale i tego nie udało się uzgodnić.

Dyskutowano również o ładzie korporacyjnym i przyszłości logistyki i zakupów w GK Enea.

Następne spotkanie zaplanowano na 21 marca 2018 r.

Wcześniejsze rozmowy w Logistyce.