Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Odział Gorzów Wlkp. - Poniedziałek, 18 Czerwiec 2018r.

Narodowy Dzień Pamięci „Żołnierzy Wyklętych” – polskie święto państwowe  obchodzone corocznie 1 marca, poświęcone pamięci Żołnierzy Wyklętych, ustanowione na mocy ustawy z  dnia 3 lutego 2011 roku. To święto tych, którzy po 1944 roku nie zgodzili się, by Polską rządziła komunistyczna władza z nadania Moskwy. Nie złożyli broni. Za tę postawę wielu zapłaciło najwyższą cenę. Data Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych upamiętnia rocznicę wykonania przez funkcjonariuszy Urzędu Bezpieczeństwa wyroku śmierci na przywódcach Zarządu Głównego Zrzeszenia „Wolność i Niezawisłość”, która miała miejsce 1 marca 1951 r.  Tego dnia w więzieniu na Rakowieckiej w Warszawie rozstrzelani zostali: ppłk Łukasz Ciepliński, mjr Adam Lazarowicz, por. Józef Rzepka, kpt. Franciszek Błażej, por. Józef Batory, Karol Chmiel i mjr Mieczysław Kawalec. Uchwalenie Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych jest formą uczczenia ich walki i ofiary, ale także bólu i cierpienia, jakich doznawali przez wszystkie lata PRL i zapomnienia po 1989 roku.

Inicjatorem ustanowienia  Narodowego Dnia Pamięci był świętej pamięci Lech Kaczyński. Prezydencki projekt ustawy 6 lutego 2010 roku wpłynął do Sejmu. 3 lutego 2011 roku Sejm uchwalił ustawę o ustanowieniu dnia 1 marca Narodowym Dniem Pamięci Żołnierzy Wyklętych.

Z okazji Narodowego Dnia Pamięci „Żołnierzy Wyklętych” w Gorzowie Wlkp. odbyły się uroczystości mające na celu uczczenie pamięci  żołnierzy antykomunistycznego i  niepodległościowego podziemia. Rocznicowe obchody rozpoczęła Msza Święta w intencji Żołnierzy Wyklętych w  kościele pw. Św. Maksymiliana Marii Kolbego. Liturgii przewodniczył Duszpasterz Gorzowskiej Solidarności Ks. Andrzej Szkudlarek.

Po Mszy uczestnicy uroczystości sformowali kondukt i uczestniczyli w IV Gorzowskim Marszu Żołnierzy Wyklętych.  Uczestnicy marszu zwartą kolumną przeszli do parku 750 lecia Gorzowa, by tam przy tablicy pamiątkowej odczytać Apel Poległych, złożyć kwiaty i zapalić znicze.

Mimo niekorzystnych warunków atmosferycznych (temp. – 11 *C) w uroczystościach uczestniczyło wielu Gorzowian , Byli wśród nich: Prezydent Gorzowa Jacek Wójcicki, Przewodniczący Rady Miasta Gorzów Wlkp. Sebastian Pieńkowski, Przewodniczący Gorzowskiej Solidarności Waldemar Rusakiewicz,  Kompania Honorowa Kadetów z Zespołu Szkół Technicznych w Gorzowie oraz Poczty Sztandarowe, wśród których nie mogło zabraknąć Naszego.

ARMIO WYKLĘTA GORZÓW O WAS PAMIĘTA.

CZEŚĆ I CHWAŁA BOHATEROM

Obchody 2017